2012.06.29. 10:34
Zöldfűszeres lencsesaláta
Hozzávalók:
6 paradicsom
kakukkfű, kevés olívaolaj, balzsamecet, nagyszemü tengeri só
25 dkg Puy lencse (Ez a francia lencse apróbb, zöld szemű, delikát-üzletekben kapható. Érdemes kipróbálni, nem kell áztatni, nagyon finom diós íze van, salátákba kiváló.)
1 kisebb fej lilahagyma
2 ek vörösborecet
nagyszemü tengeri só
olívaolaj (extraszűz)
4-5 kanál aprított petrezselyem, kapor és metélőhagyma (más zöldfűszerekkel is jó, ízlés szerint)
10 dkg gorgonzola
1 marék zsenge spenótlevél, fokhagyma
Előkészítjük a paradicsomokat. A sütőt 140 fokra előmelegítjük. Egy tepsire sütőpapírt terítünk, a paradicsomokat négybe vágjuk, majd vágott felükkel felfelé a tepsire fektetjük. Megszórjuk sóval, megspricceljük balzsamecettel és kevés olívaolajjal, ráteszünk pár kakukkfűágat vagy szárított kakukkfüvet. Kb. másfél óráig sütjük.
Ezalatt a lilahagymát vékonyra szeleteljük, egy nagyobb tálba tesszük, megszórjuk sóval, meglocsoljuk a vörösborecettel, kicsit állni hagyjuk.
A lencsét forrásban levő vízbe dobjuk, kb. 25 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük.
Meg langyosan a lilahagymához keverjük, belenyomjuk a fokhagymagerezdet, meglocsoljuk par kanál olívaolajjal.
Ha kihűlt a keverék, hozzáadjuk a zöldfűszereket (itt érdemes megkóstolni, kell-e meg bele ecet, só vagy olívaolaj), végül beledaraboljuk a gorgonzolát is. Hozzáadjuk a spenótleveleket, összeforgatjuk, végül a paradicsomot is elosztjuk rajta.
Jó étvágyat!
tehenészet
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.