smofi.jpgTekintve, hogy rengetegen keresnek meg a fenti két témában, és sokan keresnek erre a két kulcsszóra, szeretnék némi tájékoztatást adni, és néhány félreértést szétoszlatni a kezelésekkel kapcsolatban.

Mind az ivig mind a smoflipid terápia gyakorlatilag egy intravénás kezelés, amelyet lassú csöpögés-számmal 5-6 óra alatt adnak be szigorúan ellenőrzött körülmények között, minden esetben a szülészeten. A kezeléseket megelőzően alá kell írni egy nyilatkozatot amiben jóváhagyod a kezelést, továbbá tudomásul veszed, hogy nem veszélytelen, hiszen mint minden szernek, gyógyszernek ennek is vannak mellékhatásai. Igen, az is rajta van a papíron hogy anaflaxiás sokkot kaphatsz (csak zárójelben jegyzem meg, hogy eddig két allergiás reakcióról hallottam, de súlyosabb mellékhatásról nem, pedig kb. 50 esetről tudok). Azért adják be a szülészeten, mert ott folyamatosan meg tudnak figyelni, és van újraélesztő csapat. Óránként mérik a vérnyomásod, időnként pedig a hődet. Ha bármilyen extra dolgot észlelsz azonnal szólni kell, rögtön leállítják a kezelést. Amúgy közben van lehetőséged enni-inni, olvasni, netezni, dumcsizni, nézelődni. Az egész a Te és a babád érdekében történik, ezt mindig szem előtt kell tartani!

Az hogy ezeket a terhesség alatt, előtt kapod teljesen egyéni dolog. Normál esetben a terhesség 5. és 8. hetében kapod a kezelést, a súlyosabb eseteknél illetve az indokolt szituban, van 0. kezelés, ez még a próbálkozás előtt (peteérés előtt), vagy lombikosoknál a beültetés előtt. Minden esetben az orvos dönt a veled való egyeztetés után!

Mindkét kezelés azoknak szól, akik partnerükkel szemben alloimmun okok miatt nem férnek össze. Ezt ugye a G1 laborban (úgy tudom ma Magyarországon csak ebben az egy intézményben végzik el, méghozzá elég borsos áron) csináltatott páros (tehát apát is vinni kell, nem ússza meg) vérvizsgálat hivatott alátámasztani. Ilyenek lehetnek olyan párok, akiknél több vetélés előfordult, illetve a többszöri lombik-kezelés sikertelen maradt (nem maradt meg a beültetett baba). Magyarán, amikor a megtermékenyített petesejtet a szervezet idegenként ismeri fel, és nem érte, hanem ellene kezd el dolgozni. Nincs olyan, hogy egyik kezelést csak az egyik fajta problémával küzdők, a másik kezelést csak a másik problémával küzdők kapják!! Ez marhaság!

Mindkét esetben egy kötelező protokollon kell átesni a pároknak (Habab információknál keress rá az I. Adatlapra). Ez gyakorlatilag egy teljeskörű vizsgálati kör, ami azt hivatott feltárni, hogy milyen egyéb eddig nem ismert problémák lehetnek a vetélések illetve a sikeretlen lombikok hátterében. Én azt gondolom erről, hogy eddig még senkinek sem ártott, az én esetben is millió olyan dolog derült ki, ami befolyásolhatta az előző két terhességem sikertelenségét. 3-4 hónapot vesz igénybe, ha valaki felveszi a bulldog-pofát és szépen nekimegy egy nagy levegővétel után. Vannak olyan vizsgálatok amiket egyszerűbb, gyorsabb magánba elvégeztetni. Teljesen fakultatív, kinek mi fér bele. Tapasztalatból tudom, hogy az időtényező az, ami miatt inkább az emberek a magánhelyeket választják. Gasztrora (állami) annó pl. 3 hónapos időintervallumban kaptam időpontot, és akkor még csak egy konzultáció történt, hol voltunk még a vizsgálattól!??

A kapott eredményeket a kezelőorvos, az én esetemben a Speckódoki értékelte ki. Tudom, hogy ő nem egyszerű eset, de 5 év távlatából az mondom, hogy az egyetlen olyan orvos, aki megfelelően elhivatott és alapos, ráadásul a szakmai tudásához kétség sem férhet. Még egy ilyen dokival találkoztam, aki az endokrinológiai értékeimet tartja kordában.

Amikor végigjátszottad az egész vizsgálatosdit elküldenek erre az alloimmun vizsgálatra a pároddal. Azt vizsgálják, hogy a pároddal összekutyult véred milyen reakcióba lép a Te véreddel. Ennek az eredménye kb. 6 hét alatt készül el, ehhez kapsz egy szöveges értékelést.

Tehát ha megvannak az eredmények akkor be kell küldeni az úgynevezett Habab Bizottságnak az egész paksamétát. Ők havonta vagy kéthavonta, vagy amikor kedvük tartja (bocsánat de nincs jó véleményem róluk) összeülnek, és döntést hoznak arról, hogy a kapott eredmények fényében milyen kezelésre lesz szükséged. A Bizottsággal nem fogsz találkozni, max. e-mail-ezni esetleg telefonon kommunikálni. Ha szerintük elég rosszak az eredményeid és igazolt a fennálló immunális probléma, akkor javasolják az ivig-kezelést. Elég kevesen kapják meg, mivel egy drága dologról beszélünk és ugye mint minden arról szól, hogy minél kevesebbe kerüljön ez az államnak… Most a családbarát politikát hagyjuk.

Ha viszont nem elég rossz a leleted (lásd nekem is hiába volt ráírva hogy nagy valószínűséggel általános és fokozott alloimmun-reaktivitás állhat a vetélések hátterében, úgy visszadobtak mint a szél), akkor kapsz egy elutasító választ, amiben jó esetben van egy javaslat arra vonatkozóan hogy a következő terhességednél mi lenne célszerű (általában kis adag prednisolon). Nos, elkeseredni itt sem kell, hiszen elmehetsz a Speckódokihoz a leleteiddel, aki szintén kiértékel, és ha szükségesnek ítéli akkor smoflipid-kezelést ajánl.

Nagyon nagy vonalakban ezek a főbb irányvonalak.

Nincs olyan, hogy ez vagy az jobb szer, vagy az egyik veszélyesebb, mint a másik. Nyilván az ivigre esküszik mindenki, mert ez volt eddig, a smoflipid pedig egy újdonság ezen a téren. Hatásmechanizmusukat tekintve mindkettő ugyanaz.

Ivig összetétele:

Humán plasmából (vérből)

előállított, steril, tisztított IgG készítmény.

• Összetétel: 95% IgG

nyomokban IgM és IgA

cytokinek (solubilis CD4,

CD8, HLA moleculák)

Smoflipid összetétele:

A készítmény hatóanyagai: 1000 ml emulziós infúzióban
Omega 3 savakban gazdag halolaj 30,0 g
Finomított olivaolaj 50,0 g
finomított szójaolaj 60,0 g
Telített, közepes lánchosszúságú trigliceridek 60,0 g
Összenergia tartalom: 8,4 MJ/l (= 2000 kcal/l)
pH: kb. 8
Ozmolalitás: kb. 380 mosm/kg
- Egyéb összetevők:
dl-ą-tokoferol (E vitamin), nátrium-oleát, tojás-lecitin, glicerin, nátrium-hidroxid (a pH beállításához), injekcióhoz való víz.

Előre elnézést kérek, ha valamilyen elírás és tévedés van a fenti anyagban. Csupán arra szolgál hogy némi képet adjon erről, és a kezelésekről szóló mende-mondákat félreértéseket eloszlassa.

Ha van valakinek ennél pontosabb teljeskörűbb információja, ne fogja vissza magát, a jelen cikket ígérem folyamatosan fogom frissíteni. Engem annó segített valaki az elindulásban, úgy gondolom hogy ezzel én is tudok valamit tenni sorstársaimért.

Borstörő

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr376559097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MMN 2016.06.06. 10:41:11

Update, a Habab bizottság (már) negyedévente ül össze. Hogy bekerülhessen az eseted a megbeszélésre, 3-4 hónappal hamarabb be kell adnod a papírjaidat....
süti beállítások módosítása