Ismét újabb – némileg vicces – törvénytervezettel rukkolt elő kormányunk, miszerint törvényben rögzítenék, hogy a gyereknek márpedig szót kell fogadnia szüleinek (miért enélkül nem fogadtak szót?) illetve, hogy a szülő – saját igényeit háttérbe helyezve – segítse a gyermekét… Magyarán ha gyerek kocsit akar, akkor ha éhezünk is, de lesz kocsija a büdös kölkének! :-D Okés, ez egy kicsit sarkított volt, de ez egész tervezet totálisan banális. Mintha ha azt foglalnák törvénybe, hogy vehetsz levegőt, de jogod van nem venni is, és ha ellentmondasz az törvénybeütköző!

Tehát még egyszer: az elképzelés szerint a kiskorú korú gyermeknek kutya kötelessége, hogy szülőjével együttműködjön – magyarán szót fogadjon -, olyan életmódot folytasson amely nem egészségkárosító, illetve a tankötelezettségig minimum tanuljon.
Nos, ezt valahogy úgy bírom elképzelni, hogy amikor megszületik az utód, a bejáratra rakható szalag mellé (tényleg azzal mi lett?) kapnak egy példányt a családjogi törvényből, amelyet az újszülött dednek az első szopás alkalmával rögtön be kell magolnia, vagy mi?
Továbbgondolva, néhány élethelyzetet vizsgálva próbáltam értelmezni a dolgot:
1 éves Ödönke reggeli közben úgy gondolja, hogy mintát vesz a szalvétából. Egy nagyobb darabot szépen megcsócsál.
Kérdés: Törvénybe ütközött, hogy szalvétát evett? Kinek a felelőssége? 1 éves Ödönkéé, aki még nem tudja, hogy az egészségkárosító, vagy anyáé aki éppen nem figyelt?
3 éves Piroska éppen bilire szokik. Elmélyülten játszóterezik anyukájával, amikor megtörténik a baleset, hát berottyant egy embereset; úgy ott a homokozó közepén hagy egy nagyobb darab ábrát.
Kérdés: Törvénye ütközött, hogy formázott egyet a homokozóban? Mit lehet ebben a helyzetben tenni? A homokozó kellős közepén lobogtatni a törvényt, hogy: Édes gyermekem törvénytelenül működsz!
10 éves Jocó meglátta a legújabb gameboxot (vagy mit), ami úgy nettó 80 ezer. Neki olyan kell és kész! A további fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos,  személyiségfejlődése érdekében, feltétlenül tudnia kell hogyan lehet a kriptonikokat kilőni, illetve kapcsolatrendszerének megalapozásához mindenképpen be kell ruházni egy ilyenre.
Kérdés: Törvénybe ütköző ha anya nem veszi meg a maga alantas igényeit feláldozva sem? (Ó a balga inkább mosógépet venne.)
12 éves Dzsennifer sítáborba menne. 40 ezer 4 nap (gőzöm sincs az árakról). A szülőknek ez nem fér bele a keretbe.
Kérdés: Törvénybe ütköző, ha nem megy el a gyerek, a szülők inkább a család megélhetésére fordítják a pénzt?
Szóval szerintem sok érdekes kérdést vet fel a tervezet ezen része, érdemes lenne a tisztelt Uraknak picikét gondolkodni, mielőtt elrukkolnak vele, esetleg azon, hogy az mennyire életszerű netán alkalmazható…
Ja, amúgy a slusszpoén az, hogy igazából szankciója nincs dolognak, mert minden mostanában előkerülő törvénytervezet mint ez is, inkább egy bedobott gumicsont a jónépnek, amin aztán lehet rágózni, míg végül valami hasonlóval, kevésbé drasztikusnak mondható tervezettel jönnek ki. Valószínűleg ez a nemzeti konzultáció sajátos felfogása! :-D
Borstörő

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr813367988

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Édes fiam, érezd magad szimbolikusan szeretve! 2011.11.10. 15:16:18

A hatalom természetéről szeretnék szólni most. Pontosabban arról, hogyan viseljük minél természetesebben, hogyha hatalomhoz jutunk. Azaz nem a hatalom természetéről, hanem annak a természetéről, akinek hatalma van....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macskavati 2011.11.10. 19:56:12

Ezt már máshova is beírtam, de bemásolom ide is:
Én sejtem, hogy mi lesz ebből egyébként. Az, ami minden hőbörgést kiváltó “tervezetből”, amik minidg rejtélyes módon kiszivárognak, jó nagy felháborodást keltve. Majd nyilatkozik valaki, hogy óóóó, mi nem is úúúgy gondoltuk, ez csak tervezet, stb, stb. majd nagyvonalúan lehagynak valami lényegtelen dolgot belőle. Ez már a sokadik, aminél észreveszem.
A módszernek neve is van, a szociálpszichológiában “becsapott ajtó” módszernek hívják. lényege, hogy “a befolyásoló eredeti kérése olyan nagy,hogy csakis elutasításra találhat. Az illető ilyenkor előáll egy kisebb, engedménynek tűnő kéréssel, ezáltal növelve annak valószínűségét, hogy a másik személy végül beadja a derekát.”
süti beállítások módosítása