17. hét

Ezt a hetet szívesen átugrottam volna, már ami az orvosi látogatások eredményeit illeti. Hétfőn sóhajtottam egy nagyot, felsandítottam az égre és kérdőre vontam az ott lakókat, hogy namivan, csak nem túl szép volt minden ahhoz, hogy igaz legyen?! 

Múlt héten csütörtökön voltam a védőnőnél is. Mikor elmeséltem a Csajoknak, hogy mi volt nála, olyan szintű közfelháborodást váltottam ki, hogy azóta is ezen gondolkodom, már-már morális dimenziókba emelve a kérdést. Szóval. Az egyik az, hogy nekem a védőnőm konkrét márkákat ajánl. Elmondja, hogy szerinte melyik terhesvitamint szedjem, ásványvízből melyik márka az alacsony ásványi anyag-tartalmú, cumisüvegből ezt válasszam, sterilizálóból viszont jó az is, amit cumisüvegből nem ajánl, a hidegpárásítóból pedig többeknek ez jött be. Légzésfigyelőből a nagyon népszerű x márka helyett inkább y-t ajánlja, kismamaruhákat pedig itt és itt tudok venni. A többség véleménye szerint ez etikátlan és a védőnőm minden bizonnyal jutalékot kap, mert ilyet még senki nem hallott, hogy szinte minden termékkategóriára legyen egy külön márkajavaslata a védőnőnek. Egyes vélemények szerint ez nem is feladata, mivel az ő szerepe főként a kiskönyv vezetése, a vérnyomás és súlyom nyomon követése, esetleg vizeletvizsgálat és a szülésre való felkészítés.
 
Én eléggé fel szoktam háborodni azon, ha le akarnak húzni, és mikor teljesen hülyének nézve próbálnak direkt marketing-fogásokkal becserkészni, de ez a védőnős sztori konkrétan valahogy egyáltalán nem zavart. Én inkább úgy éreztem, segíteni akar és én nagyon örültem annak, hogy elmondja, hogy egyáltalán milyen márkák léteznek, ugyanis nem mindenki körül van egy olyan tapasztalt kismamagárda, mint körülöttem (a Csajok, a Klubból:)), és ha ők nem lennének, akkor biztosan teljesen tanácstalanul ácsorognék a cumispolc előtt, hogyhát én már kit válasszak. A másik, hogy nem értem (de ez valószínűleg az üzleti vénám fejletlensége miatt van), hogy hogy a fenébe kapna ő jutalékot, nyilván nem veszi fel diktafonra, hogy kinek mit ajánlott, és mivel a termékeket nem ő árulja, és nem nála veszem meg, nem nyomon követhető, hogy mennyi üzletet szerzett az adott márkának. A harmadik, hogy nem márkaspecifikusan ajánl, hanem azt mondja, hogy cumisüvegből inkább ne az x márkát válasszam, de sterilizálóból például teljesen megbízható az előbb említett x is. Arról nem is beszélve, hogy kifejezetten kiemeli, hogy a termékek többségét meg tudom venni használtan töredékárért, esetleg külföldről is behozathatom, ha van rá lehetőségem, úgy általában sokkal olcsóbb. Szóval számomra felfoghatatlan, hogy mi érdeke fűződne bizonyos márkák preferálásához, de nagyon kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is.
 
A másik közutálatot kivívó probléma a védőnőmmel, hogy egyáltalán javasol olyan luxustermékeket, amik nélkül tudjátok, a szüleink is felnőttek... Ilyen például a párásító készülék, a pihenőszék, a sterilizátor, vagy a szagelszívó kuka (bár ez utóbbira pont azt mondta, hogy enélkül simán lehet élni). Ezzel szemben a fő ellenvetés az volt, hogy mit képzel ő magáról, emberek milliói éheznek, ő meg itten ultrahangos hidegpárásítót ajánlgat pofátlanul. Nekem pedig az a véleményem, hogy elég könnyen fel lehet mérni egy kismamáról, hogy nagyjából mit engedhet meg magának és mit nem, mi az, amit felháborodás nélkül ajánlhat és mi az, amit nem. Az első találkozáskor ugyanis megtudja, hogy mi az én foglalkozásom, mit dolgozik a férjem, látja, milyen ruha van rajtam, pontosan tudja, hogy mekkora értékű lakásban lakom milyen környéken. Ezek alapján szerintem viszonylag nagy biztonsággal be tudja lőni, hogy én most a szívemhez fogok-e kapni, ha kimondja azt a szót, hogy szagelszívó kuka, vagy esetleg az a típus vagyok, aki babakocsiból is háromszínűt vesz, hogy az összes téli csizmájához passzoljon. Én nem bánom, ha elmondja, vannak ilyen lehetőségek is, és bár a sterilizációra bőven megfelel egy fazék meg forró víz is, egy elektromossal vagy egy mikróssal megkönnyíthetem az életem, ha gondolom. Másrészről pedig annyira egyedi, hogy kinek mire van szüksége, mert ha egy családi házban lakom, ahol ki tudom rakni a kakispelenka-csomagot az ajtó elé, anélkül, hogy bárkit zavarna, meg tudom spórolni a speckó kuka árát, míg ha a negyediken lakom egy lift és erkély nélküli panelben, ahol a közös kuka az udvaron található, nyilván megfontolom ezt a luxusterméket is. De a legviccesebb az, hogy végül jártamban-keltemben mégiscsak az derül ki, hogyhát ők is használnak hidegpárásítót és a népszerű márka bébiőrzőjén tényleg minden este 10-kor bejelentkezik a szomszéd baba, vagy a közeli taxiállomás.
 
Másnap a háziorvossal volt randim EKG céljából. Talált egy kis szívzörejt, de azt mondta, emiatt most ne aggódjak, előbb járjunk a végére ennek az idegsebészeti problémának, amiről az előző naplómban is említést tettem már. Hétfőn délelőtt ezért elzarándokoltam a neurológiára, ahol egy nagyon kedves doktorbácsi megnézte a 2006-os leleteimet. Első látásra azt mondta, hogy ez inkább semmi, mint valami, de van egy MRI felvétel, ami nagyon gyanús, megmutatná ezt egy kollégájának is. A kolléga meg is nézte, és neki is az volt a véleménye, hogy az az egy felvétel aneurizmát valószínűsít, ezért mindenképpen meg kell ismételni a vizsgálatot. MR-t egyébként az első trimeszterben nem végeznek és a másodikban sem szívesen, nekem mégis a 21. hetet javasolták az ismétlésre. Ennek az az oka, hogy ha azt állapítják meg, hogy ez tényleg aneurizma és nőtt, akkor azt el kell zárni, ami bárhogy is szépítjük, műtétet jelent. Még drámaibban kifejezve agyműtétet ikerterhesen. Ha az derül ki, hogy nem az, vagy nem nőtt, akkor nincs teendő, csak a programozott császár, illetve folyamatos kontroll. Egyelőre nem szeretnék azon gondolkodni, hogy mi lesz, a vizsgálatig csak arra vagyok hajlandó koncentrálni, hogy minden rendben lesz, vagyis van, és semmi szükség a műtétre. Ha az ellenkezője derül ki, akkor majd elkezdek jobban utánanézni, hogy miről is van szó, vannak-e esetleg más lehetőségek, mik a lehetséges következmények és mit mondanak más specialisták.
 
Hétfőn este még vissza kellett mennem a háziorvoshoz is, hogy beszámoljak az ideggyógyásznál történtekről meg a hivatalos táppénz-felülvizsgálatnak is itt volt az ideje. Ide végülis potyára jöttem, mert nem érkezett meg a felülvizsgálatot végző főorvos, és inkább hazaküldtek, hogy ne üljek ott a sok köhögős között.
 
 
Kis pihenő után szerdán AFP-re mentem. Ez különösebb megpróbáltatással nem járt, hiszen csak egy vér- és vizeletvételről van szó, utána viszont ki kellett böjtölnöm, hogy előzetes egyeztetés nélkül bejussak az orvosomhoz, mert mindenképpen beszélni szerettem volna vele a történtekről és a következő lépésekről. A neurológiai ínyencfalatot ő is nagyjából olyan megdöbbenéssel fogadta, mint én, és ő is látványosan elodázta a problémáról való gondolkodást az MR vizsgálat megtörténtéig. Titkon arra számítottam, hogy csinál egy ultrahangot, mert még az elején arról volt szó, hogy az ikreket gyakrabban ellenőrzik a szokásosnál, és én is azt olvastam, hogy a több kockázati tényező miatt érdemes többször rájuk nézni. Mivel azonban elmondtam, hogy fizikailag teljesen jól érzem magam és semmi különös panaszom nincs, fel sem merült, hogy megvizsgáljon, legközelebb csak a 18-20. héten, a genetikai ultrahangon láthatom a gyerekeket. Hacsak be nem fizetünk egy magánultrahangra, ezt még nem döntöttem el. Vívódom, mert igazából más kismamához hasonlóan nyilván én is kibírom, hogy a 12-20. hét között nem látom a hasam belülről, de közben meg persze nagyon kíváncsi vagyok és hát az ördög nem alszik, tudni szeretném, hogy tényleg minden rendben van-e. Bár a védőnő megtalálta a szívhangjukat a mini UH fejével is, és nagyon szépen dobogtak :)
 
Most próbálok csak erre koncentrálni és bízni a legjobbakban.
 
Leolib

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr434122916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borsolyka 2012.02.17. 10:46:07

még mindig csak akkora a pocak, mint ha jól beebédeltél volna! :)
hihetetlen, hogy lassan félidős!

Leolib 2012.02.17. 11:04:11

@borsolyka: Élőben sokkal-sokkal nagyobbnak tűnik, becsszóra! Letagadhatatlan. Mikor csináltuk a képeket a férjemmel mi is csalódva nézegettük, hogy ezen nem is látszik, milyen óriási már.

borsolyka 2012.02.17. 11:06:33

na, majd jövő héten mutogathatod! :D

macskavati 2012.02.17. 11:11:44

Remélem, minden rendben lesz, és mégsem aneurizma!
A védőnővel kapcsolatban: én veled értek egyet. Szerintem tök jó, hogy ad tanácsokat, ráadásul halad a korral. Persze lehetne úgy is, hogy közönyös arccal megméri a vérnyomásodat, vég nélkül irkál egy füzetbe majd utadra bocsát, de miét is lenne az jobb? Rengeteg utánajárás, mire mindenből megtalálod a jót, ő ezzel most jelentős időt spórolt meg neked. Naponta frissül a tudása, és ez elég nagy segítség lehet. Na meg amíg nem erőszakos, addig miért ne adjon tanácsokat? Csajok =/= Banyák, ugye? :)
Az enyémnek pl nincs is mobilja, és elég régi darab. De tetszett, hogy ajánlott terhességi csíkok elleni krémet, pedig egészségügyi szempontból ugye nem releváns, hogy lesznek-e csíkok vagy sem. Egyébként azt mondta, hogy a dm-es ugyanolyan jó, mint a méregdrága.
Szerintem örülj a védőnődnek :)
Jah, és ilyen velem is volt, hogy nem csinált UH-t az orvos, aztán kiderült, hogy amikor kérem, ő készséggel megcsinálja, csak mivel ugye az többe kerül, nem ajánlgatta. Lehet, hogy a te orvosod is így gondolja.

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2012.02.17. 12:32:19

@macskavati: Csajok=Banyák/Mamazonok/Őrült nők ketrece :-D

R2D2 & C3PO 2012.02.17. 12:34:36

Na, én csak annyi tanácsot kaptam az irl barinőktől, hogy mindenkinek bólogassak szépen és utána csináljam azt, ami jól esik vagy jónak látok. Pl. szülők, védőnők, barátnők...
Majd igyekszem megfogadni, mer' bólogatásban nem vagyok túl jó, viszont gúnyos visszapofázásban igen. De hátha megváltoztat az anyaság. ;-DDD (Mu-ha-ha.)

R2D2 & C3PO 2012.02.17. 12:50:21

@borsolyka: Egyetértek.

Az enyém baromi nagy... Iszonyat kövérnek látom magam. És az is vagyok, most az 5. kilót kezdtem... Köszönhető annak, hogy nem 1200 kcal-án élek - baszki! Gondolom, ha végre megismerem a védőnőt a jövő héten, rögtön lebaszással fogja kezdeni...
Mondjuk nincs kétségem, simán le fogom adni. Csak kajálok, semmi édesség vagy nasi nincs benne... (Amúgy mekkora kibaszás, aki mindenféle szart töm magába egyáltalán nem hízik... Na mindegy.)

@Leolib:

Uhhh! Ez kemény. Drukkolok, hogy ne nőjön és mindent rendben lévőnek találjanak egy hónap múlva.

------

Én azt gondoltam, hogy a védőnővel a saját listámat fogom lecsekkolni. Én hadd döntsek már hidegpárásító vs több növény, esetleg száradó babaruha kérdésben...
Viszont érdekelne a helyi hordozó klub elérhetősége, egy szoptatási tanácsadó száma, egy dúla száma, mama-babajóga lehetőségek, a mosható pelusozó, esetleg ec-ző környékbeli anyukák telefonszáma, meg ilyenek. De a technikai kütyüket a páromra bíznám, szerintem sokkal jobban ért ezekhez, mint az átlag védőnő. ;-DDD

Amúgy biztos örülni fog a macskának és az általam kesztyű nélkül takarított macskaalomnak. :-P ;-D Már anyám is közölte, hogy szabaduljak meg tőle... Látszik, hogy életében nem volt még érzelmi kapcsolata állattal...

borsolyka 2012.02.17. 13:01:31

@R2D2 & C3PO:
neked Párizs lenne az embered, ontja magából a fent felsorolt személyek elérhetőségeit :D

R2D2 & C3PO 2012.02.17. 13:19:12

@borsolyka:
Na, ja.
Csak pont az ország másik felében élünk...

Szerintem ezekben pont fontos a személyes jelenlét, hiszen az interneten minden mást megtalálok és nem is kell csak Magyarországon belül maradnom. Viszont az életben olykor szükség van személyes találkozókra, főleg, hogy a gyerek is megtanulja értékelni mások közelségét.

párizs 2012.02.17. 19:59:14

R2 ajánlom figyelmedbe a mamami.hu oldalt, ott a fórumba regisztrálva megkapod a válaszokat a kérdésedre, sokkal inkább mint a védőnőtől szerintem.

R2D2 & C3PO 2012.02.24. 08:22:24

@párizs:
Köszi

Kérdezhetek valamit?
Ti mennyire használjátok a babakocsit? Biztosan kendőzni fogok, és ezért nem tudom, hogy babakocsit vegyek-e (vagy inkább mindkettőnknek hordozós téli kabátot...).
Annyi értelmét látom, hogy karácsonykor jól jönne idegen helyen altatni a gyereket (szeptemberre várjuk), de erősen kétlem, hogy télen a hidegben, hóban (egyszerűen katasztrófa most is, ahogy az utcát takarítják...) tologatnám benne. Egyszóval nem szívesen adnék ki jó százezret valami olyasmire, amiről kiderül menet közben, hogy teljesen fölösleges pénzkidobás volt.

Az is jó, ha írsz erről egy bulizós posztot. ;-DDD

borsolyka 2012.02.24. 08:51:06

@R2D2 & C3PO:
most akarja eladni a kocsit. :)
de ha ezen gondolkozol, szerintem simán jó, ha majd később, mikor már olyan totyi-lesz, veszel neki egy sport kocsit. az elején meg kendőzöl.

borsolyka 2012.02.24. 08:51:40

és R2, altatni akár mózesben is lehet! nem kell ahhoz kocsi.

macskavati 2012.02.24. 13:44:21

@R2D2 & C3PO: bár nem nekem szólt a kérdés, azért azt vedd figyelembe, hogy nem minden gyerek szeret kendőzni. Az enyém pl utálta, de nagyon. A babakocsit viszont imádja. 8 hónapos, de még mindig a mózeses részt használjuk, mert még nem tud ülni.
Nyaralásra is vittük, a mózesben aludt, és még a légzésfigyelő is befért. Meg hát szuper tud lenni, ha mondjuk séta közben elalszik, ti meg akartok egy cukrászdában enni egy sütit/fagyit, és szeptemberben még simán jó idő lesz.
Na mindegy, csak gondoltam, szólok.

R2D2 & C3PO 2012.02.24. 13:51:53

@borsolyka:
Köszi.
Ilyesmire gondoltam én is. Csak az ember nehezen szakad el a gyerekkori beidegződéseitől...

R2D2 & C3PO 2012.02.24. 13:59:48

@macskavati:
Viszont a babakocsit akkor is megvehetjük, ha kiderül, a gyerek nem szeretne kendőben lenni. Elvégre kinéztük már a 6. héten. ;-DDD

Nyilván a bébihordozót megvesszük, és a kinézett kocsihoz valót vesszük meg, a babakocsi meg várhat addig, míg ki nem derül, mit akar a gyerekünk.

Mindenképpen erőltetni fogom a kendőzést, mert csecsemőként akadtak problémáim a csípőmmel, és ideális a korai korrigálásra. A gerincet is erősíti, azzal meg felnőttként akadnak gondjaim. Szóval eü okokból is nagyon fontosnak tartom a hordozást. Nem "csak" a kötődő nevelés miatt.

macskavati 2012.02.24. 14:03:54

@R2D2 & C3PO: tényleg! Na akkor nopláne! Nehogymá' kárba vesszen az a rengeteg jótanács, amit adtam a kocsival kapcsolatban :DDD
Ja, a kendő-kocsi kombó lehet a legjobb, és mindig alkalomnak megfelelően választani...
Mi még most is bevetjük a kocsit itthon is az altatásra. Mondjuk félek is, hogy mi lesz, ha kinövi...

R2D2 & C3PO 2012.03.08. 17:41:49

@párizs:
Végigolvastam egy csomó topicot, de hiába vannak közös pontok, a hipnoszülés, homeopátia, a "gyerekek látnak valamit" - túl sok nekem. Nem találom a közös nevezőt. :-P

Viszont nagyon sokat megtudtam az EC-ről is és a moshatózásról is. :-D
Ugyan én ezekben nem látom az extra kötődést, egyszerűen nem szennyezik a környezetet és talán jobbak egy csecsemőnek, mint az örökös dunsztkötés. Meg nyilván jó lenne, ha nem kellene szaros pelust mosnom. :-D ;-D
És találtam egy tök szuper oldalt a pelenkagyártásról. Annyira egyszerű tul. képp. az egész. :-D
Szóval köszi a tanácsot! :-D

fernandfaerie.com/sewing_flats.html
A kíváncsiaknak. ;-DDD

kalifa 2012.03.10. 10:59:22

en ezt a hajtogatast tudtam kiskoromban, mikor az ocsem meg pelenkas volt. Minket meg ilyenbe tojattak:) nem is olyan bonyolult. Csak kell hozza egy kulon fozofazek meg mondjuk egy nyarikonyha, ahol nem gaz ha terjeng a szag:)
süti beállítások módosítása