Az oktatási államtitkárság legújabb tervezete szerint, csökkentené az angol oktatását, inkább a neolatinokítást helyezné előtérbe. Azt mondják, hogy az angolt nagyon könnyű megtanulni, meg amúgy is megtanulja a ded a netről, meg innen-onnan. Valóban?

Akkor vajon miért van az, hogy a Budapest utcáin bolyongó külföldi hiába szólítgatja le az embereket? Egész egyszerűen senki nem tud neki ANGOLUL válaszolva iránymutatást adni! Miért van az, hogy szinte a világ összes országában az angolt tanítják, hiszen ez az a közös nyelv, amit általában mindenki megért, amin mindenki bír és tud kommunikálni? Miért gondolja azt Hoffmann Rózsa, hogy ezen az aprócska kis tényen át kell ugrani?

Én nem gondolom azt, hogy az angolt vagy bármely más nyelvet annyira könnyű lenne megtanulni, hacsak az ember lánya/fia nem vegyes házasságból származik. Leszólni egy nyelvet, amelyet az emberiség közösen használ, számomra nagyképűségnek tűnik. Kis ország vagyunk, persze dobhatunk nagyot, de pont ezzel a kérdéssel akarunk szembeszállni?? Inkább röhejes kapálózásnak tűnik!

De mit is akar valójában a tervezet elérni?

A stratégia úgy fogalmaz, hogy "célszerű olyan nyelvet választani, amelynek strukturált nyelvtani rendszere egyértelműen leírható, és egyenletes megterhelést jelent a tanulása (például neolatin nyelvek)". A stratégia azt támogatná, hogy az általános iskolákban ne első, hanem második nyelvként oktassák az angolt. A kormány tervei szerint az első nyelv tanítását legkésőbb az általános iskola negyedik osztályában kellene elkezdeni, a második idegen nyelv oktatása pedig hetedikben kezdődne, és emelné a nyelvórák számát is az államtitkárság. 

Nagyon szép elképzelés, de mi a valóság? Én magam is két nyelvet tanultam annó az általános iskolában, de be kell valljam a másodikra nem fektettem hangsúlyt sem én, sem az oktatóm. Igazából kevertem a szezont a fazonnal, egyrészt éretlen is voltam hozzá, másrészt meg volt más tanulnivaló is! De ha már itt tartunk a mai általános iskolai oktatás más szegmenseiben lenne min változtatni, hogy valóban olyan tudást adjon, amit a mindennapi életben is lehet hasznosítani. A nyelvtanulás fontossága kétségtelen, de azért írni-olvasni is meg kéne tanulni, nem?

Aztán ugye felmerült, hogy a latin lenne az első nyelv, egy holt?? Annak mi haszna? Nem arrafelé kéne menni az oktatási rendszernek, hogy használható tudást adjon? Nyilván jó dolog lenne, ha latinul is be tudnék mutatkozni, de van ennek valami értelme??

Szóval Kedves Államtitkárság, csak úgy kérdezem: Do you speak English?

Borstörő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr103179128

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keressük Petőfit? - Hoffmann Rózsa téved, Petőfit tanítani kell 2011.08.25. 18:24:03

Az Index tegnapelőtti cikke szerint Hoffman Rózsa oktatási államtitkár kijelentette, hogy "azért van szükség a kötelező tantervre, mert például sehol sincs leírva, hogy Petőfit tanítani kell." Elég bombasztikus kijelentés, nyolcvan százalékos...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elijah_Baley 2011.08.25. 12:14:22

"Nagyon szép elképzelés, de mi a valóság?"
a valóság az, h nem vagy szakember, így érdemben megítélni sem tudod a tervezet értelmét.

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.08.25. 12:36:17

@De gustibusaut bene, aut nihil: szóval, ha nem vagyok szakember megítélni sem tudom? De azért véleményem lehet? Vagy kérjek engedélyt erre is?

Gersz 2011.08.25. 12:39:54

@De gustibusaut bene, aut nihil: Miért, te értesz a gazdaság-, a kül-, a belpolitikához, az oktatásügyhöz, stb. együttvéve? Nem hinném. És el szoktál menni négyévente szavazni? Gondolom igen, azt is sejtem, melyik zemberek táborát erősíted. De ha nem értesz mindehhez, akkor milyen alapon szavazol egy ország jövőjéről? Mert szavazni sokkal felelősségteljesebb dolog, mint véleményt nyilvánítani, nem gondolod?

Elijah_Baley 2011.08.25. 14:49:16

@Borstörő: pontosan, véleményed lehet, de az nem feltétlen mérvadó pedagógiai szempontból, a nyelvoktatás meg egy tudomány, egyetemen/fősulin tanítják, attól h kijártad az általános iskolát+ gimit és kitűnőre végeztél, még nem leszel pedák...
Borzasztó eccerű aszondani h taníccsunk angolt a kiskölyköknek mert az fontos és jó, csak éppen a gyerekek nagyrésze nem tanul meg 14 éves korára semmilyen idegen nyelven mert ez pont nem célja az általános iskolának és akkor inkább válaszzunk valami olyan nyelvet, ami didaktikai szempontból értékesebb és megkönnyíti az aktív nyelvtanulást egy későbbi szakaszban. rajzórára se azért jár a kölyke h csontvárikosztkativadar legyen belőle tízéves korára hanem mert fejleszti az írásképét, az érzékelést és nem mellékesen felkészít egy későbbi szakaszban bevezetésre kerülő művészetoktatásra.
de elmagyarázhatom eccerűbb en is: hoffmann kartársnő látja h 20 év önfeledt angoloktatás után senki nem tud semmit, ergo, valami gebasz van a metodikával és próbál tenni valamit.

Gersz 2011.08.25. 15:06:26

"hoffmann kartársnő látja h 20 év önfeledt angoloktatás után senki nem tud semmit"

És ezt miből szűrted le, barátom? Saját tapasztalat? Ezt mondjuk a megnyilatkozásaid alapján könnyen el tudom képzelni.

"csak éppen a gyerekek nagyrésze nem tanul meg 14 éves korára semmilyen idegen nyelven"

Nekem magamnak az angol és a német is elég jól ment 14 éves koromra, és ismerek pár 12-13-14 évest, aki most elég penge angolból.

Ez a "didaktikai szempontból értékesebb" elképzelés kb. annyira értelmes, mint a Matolcsy-féle gazdaságpolitika, ami egyelőre annyi sikert hozott, mint Hókuszpóknak Törpapa varázskönyve.

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.08.25. 15:08:45

@De gustibusaut bene, aut nihil: ... és végeztem a egy fősulit is, csak úgy mondom...

Sosem mondtam, hogy mérvadó a véleményem, egész egyszerűen azt gondolom, hogy mint felelősségteljes ember, aki a gyermekének jót akar, mélységesen fel vagyok azon háborodva, hogy egy holt nyelvet akarnak tanítani, ahelyett, hogy a munkaerőpiaci kívánalmaknak megfelelő oktatást tartanák szem előtt.

Nem hiszem hogy a magyar oktatási rendszerre a latin akkora hatással lenne, viszont egy életre való gyakorlati oktatás, némi pénzügyi ismeretekkel, szerintem hosszútávon kifizetődőbb!

Te tanár vagy?

2011.08.25. 15:33:28

a latint az erkölcs miatt érdemes tanulni- szellemi lét, az angolt meg a mindennapi betevőrét- biológiai lét, mindkettő fontos, de az az igazság, hogyha nincs biológiai lét, nincs szellemi se
náulnk az első volt az angol, a második a latin- elég nehéz volt tanárt találni hozzá, nagyvolumenben pedig hol fognak találni- hát ez jó kérdes

2011.08.25. 15:36:45

a következő pedig a gépírás kell legyen, úgy tűnik ez majdolyan fontos mint egy nyelv, amíg az információt gépeléssel kell bevinni

Gersz 2011.08.25. 15:43:12

Dimitrisz!

Szerintem az erkölcsöt otthonról, a szülői házból hozza az ember, nem pedig a latin óráról. Szép dolog a vallás (mert gondolom a KDNP-nek van köze a latin feltűnéséhez), de sajnos sok esetben az is elég távol áll egy jónak mondható erkölcsi szinttől. Gondolok itt a Magdolna-mosodákra, meg az ír katolikusok egysmás ügyeire...

Elijah_Baley 2011.08.25. 15:45:42

@Borstörő: nyelvtanár.Általános suliban olyan , nevének megfelelő, általános dolgokat tanítanak, gyakorlati oktás a szakiskolában van, meg nyelvoktatás, a gimiben. 2 nyelv, szabadon választható... és ott marhára jó jó ha az angolra épül, mert az angolon kívűl sehol nem pakolják egymás után a szótári alakot mondván, csak kijön belőle valam mondat.

2011.08.25. 16:08:36

@Gersz: igazad van, a család az első. kár hogy ezt sem tanítják

R2D2 & C3PO 2011.08.25. 19:18:55

Én pl. tudok angolul, de ilyeneket kérdeznek, hogy hol van a legközelebbi idegenforgalmi csomópont! WTF! Don't know a válasz, mer' nem'tom.

Hasonlóan nem ismerem az utcaneveket sem, mert uticél szerint közlekedem itthon. Idegen városban meg tudom a lakcímet és utána megyek az orrom után.

Nos, úgy gondolom, ez nem a nyelvoktatás hibája...

Amúgy ha valóban megnövekszik az angoltanárok iránti kereslet, és mindenki magántanárt fog keresni, akkor azzal én csak jól járok. Úgyhogy hajrá! Hajrá! ;-D

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.08.25. 19:39:47

@R2D2 & C3PO: Te Artu :-D Inglis tanár vagy?? Nem is tudtam :-D

Mizu, mizu, mizu? Rég hallottam felőled :-D

R2D2 & C3PO 2011.08.26. 00:50:33

Csak voltam. De jó pénzért újra leszek. ;-DDD

Nyomjuk az ipart, de igazából én már lemondtam az eredményről.

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.08.26. 08:32:42

@R2D2 & C3PO: Nem szabad lemondani!!!!!
Emlékszel Lorealra? Tegnap fia született! Emlékszel Mintafeleségre? 17 hetes terhes! Emlékszel Tökcsőszre? Tomkája vasárnap egy hónapos! Emlékszel Donnára? 15 hetes terhes! Emlékszel Kalifára? 12. hétben lesz jövőhéten!

Ezek után feladnád?? Nemár!

modoc 2011.08.26. 09:18:11

@Borstörő: Donna sztem már 18. hét körül jár. ;-)
De R2 igaza van Borsnak, nem szabad feladni!
Ott vannak még a mesterséges eljárások is, az inszem vagy a lombik, azokat kizárjátok? Voltatok már a Kaáliban? Vagy más ilyen helyen?

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.08.26. 09:40:20

@modoc: kösz Minta :-D jogos! Csak annyira meg akartam vele osztani, hogy mennyi siker történet van ám :-D

R2D2 & C3PO 2011.08.26. 10:13:56

Leginkább pszichés okokra gyanakszom, mert én egyre kevésbé bírom a kölyköket, a párom meg fél az egzisztenciánk egyik pillanatról a másikra elvesztése miatt.
Elolvastam Felicitasz gyerekcsinálási-kedvet meghozó szösszeneteit; bevallom, nekem az elillant tőle...

A mesterséges eljárásokat teljesen kizárom. Ugyan duplázná az esélyeket, de még úgy is 10% alatti (!) az eredményesség az én koromban.(Megnéztem a Kaáli statisztikáit, nem igazán lelkesített fel...) Szóval mérlegelve a for & against érveket, az ellene nyert.
Még van vagy 100 ciklusom 3 gyerekhez, nem védekezem és nem trükközünk a szex-időpontjával. Oszt majd meglátjuk.

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.08.26. 10:27:43

@R2D2 & C3PO: hát lehet ebben a pszichés dologban valami. Nem akarsz egy szakemberrel beszélni? Amúgy meg amíg van ciklusod, működő petefészked és méhed bármikor lehet belőle gyerek! :-DDD

Ha nem is a Kaáliba, de azért elmennék egy specialistához, azért egy próbát megér a dolog, bár én pl. az inszeminációban nem hiszek, biztos sok siker story van, de az ismeretségemben még nem találkoztam sikeres inszemmel pl. A lombiknak már nagyobb esélyt adok, de elképesztően drága...

Nálunk újabb sikertelen hónap, már a kilencedik az újraindulás után. Decemberben inszem ha addig nem történik semmi. Végre sikerült a pajzsmirigyemet is beállítani, de még ez sem adott nagyobb löketet a történetnek.

R2D2 & C3PO 2011.08.26. 10:37:18

@Borstörő:
Akarni akarnék, de 15 kilótól állnak szóba az emberrel...
Ami pofátlanul drágának tűnik. Az én szakmám is jól fizet, de 15 ezres órabér!

Nem vette be a gyomrom.

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.08.26. 10:42:44

@R2D2 & C3PO: bassz, az tényleg durva!
süti beállítások módosítása