Az utóbbi években a házaspárok/párok egyre nagyobb százaléka 30 fölött vállal gyermeket. Igen, sajnos leköt bennünket a tanulás, karrier, pénzhajkurászás… Ennek megfelelően érdemes néhány vizsgálatot elvégeztetni, hogy előre kiküszöbölhetőek legyenek az esetleges sikertelen hónapok.

Nézzünk néhány ajánlott vizsgálatot:

 Alaplabor-vizsgálat keretében:
 
·          Teljes vérkép
·          Rubeola (rózsahimlő) elleni védettség
·          HIV
·          Gonorrhoea, chlamydia és szifilisz
·          Vércsoport-meghatározás és ellenanyagszűrés
·          Hepatitis B-szűrés
·          Hemoglobin
·          Citológiai vizsgálat
·          Pajzsmirigy-hormon (TSH)
·          Cukorvizsgálat
·          Andrológiai vizsgálat (férfiaknak)
 
További vizsgálatok keretében:
 
·          HSG vizsgálat
Röntgenes petevezető átjárhatósági vizsgálat. A vizsgálat legoptimálisabb elvégzési ideje a menstruációt követő 10 napon belül.
 
A procedúra általában ún. egynapos sebészeti beavatkozás. Ennek során röntgensugarat elnyelő folyékony kontrasztanyagot juttatnak egy katéteren vagy a méhszájra felerősített ún. Shultze-eszközön keresztül a méhüregbe. A kontrasztanyag kirajzolja a méhüreg alakját, illetve a folyadék a petevezetőkön át kiáramlik a hasüregbe, ezáltal megjeleníti azt. A kontrasztanyag a petevezető(k) átjárhatósága esetén tócsaszerűen felhalmozódik a petevezető belső szájadékánál.
 
Amennyiben a vizsgálatot ultrarövid altatásban, vagy altató-nyugtató-fájdalomcsillapító gyógyszerek védelmében végzik, lehetőség van a folyadék nagyobb nyomással való befecskendezésére. Ennek segítségével a lezárt, de folyadékkal megnyitható petevezetők átfújhatók.
 
·          Hiszteroszkópia
Különböző vérzési zavarok, meddőség, vetélési hajlam vagy ismeretlen eredetű alhasi panaszok okának tisztázására a méhüreg diagnosztikus tükrözése. Ezzel az vizsgálati módszerrel gyakran olyan elváltozásokat is fel lehet ismerni, melyeket más módszerek (pl. az ultrahanggal vagy a méhűri kaparással) nem tudnak kimutatni.

Optikai műszert vezetnek át a hüvelybemeneten és a méhnyak-csatornán keresztül a méhbe , melyet gáz vagy folyadék bejuttatásával kitágítanak. Így az optikai műszer segítségével a méh belső felületét és a méhnyálkahártyát megvizsgálják.

Általában rövid altatással végzik. A beavatkozás - amennyiben azt egyéb kezelésekkel nem kell kombinálni – egy napos kórházi tartózkodást igényel.
 
Természetesen vannak, akik ennyire nem akarnak rákészülni, de ettől függetlenül tisztában szeretnének lenni, hogy mikor legalkalmasabb az együttlét. Erre nagyon jó ciklusfigyelők vannak a neten, továbbá a hőmérőzés és a peteérést jelző teszt is hasznos tud lenni!;-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr522742417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása