Borstörő 2011.10.21. 13:30

Mi is az a PCOS?

PCO=policisztás ovárium, ami azt jelenti, hogy a petefészekben ciklusonként nagyrészt nem érik tüsző, hanem az 10 mm-nél kisebb cisztaszerű formában marad meg, amely évek alatt megnöveli a petefészket. Ezek a kis szőlőfürtök adják az ultrahang során megjelenő policisztás ovárium képét. Bár a betegség névadója ez a kép, de elmondhatjuk, hogy nem minden PCOS rendelkezik ezzel a „tünettel”. Magyarán, ha valakinek nem fürtös a petefészke, attól még nem zárható ki a PCOS!

Ehhez a témakörhöz tartozik az IR, azaz az inzulinrezisztencia, amely az inzulin-hatás zavarára utal. A szervezetben több inzulin termelődik, ami hormonális problémákat, és anyagcsere-zavart okoz. Az inzulin rezisztencia a PCOS-t a metabolikus szindrómákhoz társítja: cukorbetegség, hasi kövérség, zsíranyagcsere-zavarok, magas vérnyomás melyek a PCOS betegeken is halmozottan jelennek meg az élet előrehaladásával.
Tehát világosan látszódik, hogy nem kifejezetten nőgyógyászati probléma, de sajnos ennek hatása a nők nagy százalékánál okoz meddőségi illetve magzatmegtartási problémákat.
Mivel könnyen összekeverhető más betegségekkel, ezért sokáig nem is tűnik elő az alapprobléma, vagy nem kezelik megfelelően, miközben a rossz irányba sodródó szénhidrát- és zsíranyagcsere, a megváltozott véralvadékonyság, vagy cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet, később pedig nagyon súlyos szövődményei lehetnek.
Tehát komplex anyagcsere-zavarról van szó, melynek kezelése egy egész élethosszra szól. Kivizsgálása belgyógyászati hatáskörbe tartozik.
Nézzük, milyen tünetei lehetnek:
-       zsíros bőr, acne
-       fokozott szőrnövekedés (áll, bajusz, emlőbimbók körül, hason stb.)
-      acanthosis nigricans a kifejezetten tesúlyosabb betegeken észlelhető: barnásfekete felületű bőrterület
-       lassú, de stabil súlygyarapodás
-       cukoréhség főétkezések között (hypoglikémia)
-       rendszertelen menstruáció, illetve ha rendszeres, akkor általában peteérés nélküli
-       sikertelen teherbeesés, korai vetélés
-       pszichésen: levertség, kiábrándultság, depresszió
A jelenleg érvényben levő, ún. 2003-as rotterdami kritériumok szerint a PCOS diagnózis kimondásához három kritériumból legalább kettő megléte szükséges:
-         Peteérési vagy menstruációs zavar (rendszertelen a havivérzés, vagy a ciklus során nem figyelhető meg peteérés)
-       Férfihormon-túlsúly tünetei (aknés bőr, erőteljesebb szőrnövekedés, hajhullás, hasra történő hízás) vagy laboratóriumi jelei (pl. emelkedett tesztoszteron szint)
-       Policisztás ováriumok észlelése ultrahanggal (mindkét petefészekben 8-10 mm-es kis ciszták találhatók, amelyek gyöngyfüzérszerűen helyezkednek el)
amennyiben más endokrin betegség kizárható!
 
A PCOS kezelése 3 lábon áll:
Diéta
A diéta lényege a napi 5-6 alkalmas étkezés, amikor kis adagokkal próbálják az inzulinszintet tartani. A glikémiás index (GI) alapvető fontosságú az IR-ben szenvedőknél. Az adott ételre vonatkozó GI azt mutatja meg, hogy a fehér kenyérhez képest – ez vesszük 100%-nak – annak fogyasztásával, mennyivel nő meg a szervezet vércukorszintje 2-3 órával később.
Útmutató az IR-s diétához:
-         csak teljes kiőrlésű lisztből készül étel javasolt,  illetve a köles és hajdina
-         a zöldségek közül a krumpli nem ajánlott, de vigyázni kell a száraz hüvelyesekkel is
-         gyümölcsök közül tiltólistás a szőlő, az aszalt gyümölcsök, továbbá a banán és a görögdinnye is hanyagolandó
-         a tejtermékek fogyasztása ajánlott a cukrozott joghurtok és zsíros sajtok kivételével
-         a húsfélék fogyasztása kifejezetten ajánlott, kivéve a zsíros húsokat
-       tabu az édesség és vigyázni kell a diabetikus készítményekkel is, mert CH-t tartalmazó cukorpótlóval készülnek
-        gyümölcslevek, üdítők helyett ásványvíz, teák ajánlottak; mértékkel fogyasztható kávé és jó minőségű, száraz bor
 
Mozgás
A zsírégető típusú mozgásformák a legajánlottabbak, mivel akár 40%-al javíthatja az inzulinrezisztenciát. És persze, mint mindennél, a kulcsszó: RENDSZERESSÉG!
Gyógyszer
A PCOS kezelésére önmagában az életmódváltás nem elég, szükséges azt gyógyszerrel kezelni. A leggyakrabban alkalmazott a metformin.
A metformin alkalmazását a kezelőorvos írja elő. Először kisebb adagokba, majd fokozatosan növelve azt, a PCOS-ben szenvedő beteg szervezetének folyamatos hozzászoktatásával. Szedése alatt előfordulhat hasmenés, hasfájás, a has felpuffadása.
Szóval a fentiekből is látszódik, hogy egy komoly, összetett betegségről beszélünk, amiben sajnos ma már egyre többen szenvednek. Hosszú idejű probálkozás, esetleg többszörös vetélés utána érdemes – a tünetek függvényében – egy terheléses vércukorvizsgálattal, egy alapos ultrahanggal, esetleg egy cikluskövetéssel kizárni a betegséget.
Új sorozatot indítunk, amely kifejezetten az IR-s betegeknek fog ötleteket adni a diétájukhoz! Elsőként, íme Túrós-tejes pitereceptje:
 
Hozzávalók:
80 dkg túró
6 tojás
100 g zabpehely (apró szemű)
4 dl zabtej v tej
szódabikarbóna (2 mokkáskanál)
 
1. A tojásokat szét kell választani. 
2. A sárgáját túróval és ízlés szerinti édesítővel (eritrit, stevia, nyírfacukor, stb.) összekeverni
3. beletenni a zabtejet/tejet
4. és a szódabikarbónával összekevert zabpelyhet (esetleg a zabpelyhet kicsit le lehet turmixolni, hogy lisztesebb legyen, nekem annyira apró szemű és puha volt a pehely, hogy úgy hagytam, így a rosttartalma is magasabb maradt) 
5. tojásfehérjét csipet sóval (pár csepp citrommal- én kihagytam) kemény habbá verni és a masszába (óvatosan) bekeverni
6. tepsibe beleönteni (állaga palacsintatésztához hasonló, folyós)
7. kb. 60 percig 170-180 fokon sütni
Total CH: 140 g kb. (zabtejjel) rendes tejjel kicsit kevesebb, és akkor igaz ez, ha édesítésre olyat használsz aminek 0 a CH tartalma (pld. eritrit, stevia) 
Ha nem reggelire eszed, lehet hozzá diabetikus lekvárt is enni.
 
Borstörő
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr253319856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása