Borstörő 2011.09.08. 11:11

Béranyaságról

Ma reggel láttam egy beszélgetést a tévében a béranyaságról. Riport bemutatta, hogy bár Magyarországon ez tilos, de például Ukrajnában ennek külön iparága van.

Több évnyi sikertelen próbálkozás, megannyi orvosi kezelés, alternatív gyógymódok bevetése után az ember lánya (na meg fia) simán bármit megadna azért, hogy végre egy vörösre ordított fejű csomaggal térjen haza. Erre lehetne egy megoldási lehetőség a béranyaság és persze az örökbefogadás is, de az majd egy következő poszt témája lesz.
Szóval bennem vegyes érzések vannak ezzel kapcsolatban. Nyilván ha olyan helyzetbe kerülnék, hogy más megoldás nincs, akkor esetleg…, talán… igénybe venném… De felmerül bennem a kérdés, hogy vajon az a nő, aki kihordja a gyermekünket, 9 hónapon át fejlődik a testében vajon hogyan fog tudni lemondani róla? Mert így már nem kétszereplős a dolog, hanem három. És aztán hogyan magyaráznám meg a gyermekemnek, hogy béranyától való? Nem akarná-e megkeresni? Mit gondolna erről?
Aztán persze ott van a másik része a történetnek, a pénz… Ebben a riportban a megszólaltatott intézmény vezetője 50 millió forintról beszélt… Jézusom! De most komolyan, úgy hangzik számomra, hogy bár a lehetőség adott, de ha nincs pénzed akkor lehet menni a sóhivatalba reklamálni.
 
Valóban csak az igazán gazdagok engedheti meg maguknak? Nem fog ez a réteg elmenni abba az irányba, hogy terhességi csíkok, hányások vizsgálatok nélkül megúszva, saját gyermeket csináltasson? Akár egy szőrmebundát…
 
De azért itt is, mint minden iparágban, megvannak a kiskapuk, az „olcsóbb” lehetőségek… Figyelitek mintha valamilyen tárgyról vagy szolgáltatásról beszélnék; az anyaság csodájának értéke lett, pénzben kifejezhető.
Mindamellett azt gondolom, hogy annak a rétegnek, akinek valóban orvosilag igazoltan nem lehet gyermeke, vagy egész egyszerűen nem tudja kihordani egészségügyi problémái miatt, annak ez egy kiváló lehetőség lenne!
 
Maga az „eljárás” kétféle lehet:
 
-       a pár petesejtjét és hímivarsejtjét randiztatják, majd gyakorlatilag beültetik az embriót a béranya méhébe
-       ha a pár női tagja meddő, akkor a béranya petesejtjét termékenyítik meg a pár férfitagjéval (most akkor ki is lesz valójában az anya?)
 
És akkor még kitérnék a kockázatokra is. Mi történik akkor, ha a béranya elvetél az első trimeszterben? Mi van akkor, ha a gyermek betegen, sérülten születik? Nyilván ezek a kérdések akkor is felmerülnek, ha az ember a saját maga által kihordott terhességéről kockázatait vizsgálja, de azért kíváncsi lennék…
 
Mindesetre minden tiszteletem azoké a nőké, akik vállalják a kockázatokat vállalják a vizsgálatokat, rosszulléteket, a terhességgel járó testi változásokat azért, hogy másnak is részese lehessen az anyaság csodájában.
 
Borstörő

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr813211068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása