Az úgy kezdődött, hogy Imolától kaptam egy hörcsögöt. Úgy negyedikes koromban. Mikor az elpusztult, érkezett a következő höri, aztán volt kutyánk, macskánk, papagájunk is… a végére egy egész díszes állatsereglet élt velünk.

Mikor elköltöztem otthonról, az állatok maradtak, én meg nem éreztem szükségét, hogy új otthonomat is benépesítsem mindenféle tollas, szőrös, pikkelyes egyeddel. Ehhez tartottam is magam rendületlenül.
Ám egyszer voltunk egy barátnőmnél, akinek volt néhány hörcsöge. A lányom szerelembe esett velük első látásra, és nekiállt a végtelen nyafogásnak. Két hét múlva már barátnőm autójában ültünk, hogy a környék egyetlen állatkereskedésében megszemléljük a kínálatot. Útközben lányomnak szent esküt fogadtam, hogy hörcsög nélkül nem megyünk haza. Ám arra én sem számítottam, hogy a boltos néninél egyetlen darab hörcsöglány lakik.
 
Khömm a lány némi túlzás volt esetében. Asszony. Öreglány. Nyanya.
 
De az eskü az eskü! Hörcsögnyanya hozzánk került, és szent keresztségben felvette a Saláta nevet. Eléggé rigolyás vénlány volt ez a Saláta, ha nem tetszett neki valami, jókorát harapott a bármibe, ami közelített feléje. Egy évet lakott velünk majd az örök vadászmezőkre távozott végelgyengülésben.
Aztán, jártunkban-keltünkben megálltunk egy kisállat-kereskedés előtt. Ott randalírozott néhány csíkos törpehörcsög. Olyanunk még nem volt, ezidáig az aranyban utaztunk csak, de tetszett a kis csíkos faru. Mivel a kecó ott árválkodott üresen otthon, felnyaláboltunk egy fiatalurat.
 
Olyan Béla feje volt.
 
Béla volt a legkedvesebb állatka, akivel valaha találkoztam. Kedvenc szórakozása volt, hogy az ember nadrágjának a szárába bemászott, és ott rohangált bent, fel-alá. Ha beraktuk a ketrecébe a kezünket, már jött is oda, és beletelepedett a markunkba. A lányom egyik este játszott vele, aztán visszarakta, de elfelejtette a ketrec ajtaját rázárni.
 
Béla pedig elszelelt.
 
Biztosak voltunk benne, hogy végleg búcsút intett, mert a háznak számos olyan pontja van, ahol ki tud jutni a szabadba. Pár nap múlva, hajnalban, arra ébredtem, hogy valami motoszkál a szekrényem alatt. Személyesen Béla kapargálta a szekrény alját. Nagy örömködések közepette felnyaláboltuk, és visszaraktuk a helyére. Két nappal később vérzett a füle. Úgy tűnik, mialatt kóválygott a házban, belekóstolt az egérméregbe.
 
Szegény, nem érte meg a másnapot.
 
Látván a szontyoli ábrázatom, Ember pár nappal később hazaállított egy másik csíkosseggűvel. Ő NEO. Neo lány. Egy igazi hisztérika. Sikít, mint a veszedelem! A díszállatos néni azt mondta, ez a bölcsőhang, amit majd kinő. De evés közben is időnként visong. meg amikor meglát minket. Gondoltam örül, de vajon akkor miért rohan a ketrec legtávolabbi sarkába? Legjobban persze akkor üvölt, ha nyúlunk felé. Nem is értettem, Ember miért egy ilyen ordító egeret hozott haza, de aztán elmesélte. Bement a boltba. Ott kuporgott a terráriumban Neo és a testvére. Néni elébb kikapta Neot. Megszemlélték. Lapított, csendben. Majd kivették a testvért. Az őrjöngött, mint akit nyúznak. Valamiért, boltos néni úgy érezte, a testvért muszáj Emberre sózni. Ember elkérte kicsit, látni szerette volna, nála is úgy óbégat-e. Boltos néni mondta, óvatosan fogja meg.
 
Ember mondta, volt már neki is néhány hörcsöge, tudja, mi fán teremnek. Ahogy a kezébe ért a hörcsög, az kilőtte magát, és egy hatalmas ugrással a bolt kövén landolt. Onnantól kezdve úgy érezte, muszáj azt megvennie. Bevitte a munkahelyére, hogy délutánig akkor ott lesz vele, de a hörcsög csak ordított, és ordított, és ordított. Gondolta, nem lesz ez így jó. Összekapta az állatkát, és visszasétált vele a boltba, hogy cseréljék már ki! De a néninél épp nagy tömeg volt, Ember pedig hátrasétált, lazán kicserélte a két hörcsögöt, a nénire rámosolygott, mondta, hogy csak megnézett még valamit, aztán már ott sem volt.
 
Így került hozzánk Neo.
 
Most épp a kerekében rója a köröket, az esti hozzánk-szoktató rítus idegi feszültségét levezetendő.
 
Borsolyka
 
ui: a képen Neo látható személyesen

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr952790432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobseekers 2011.04.01. 11:23:24

Létezik a hörcsögöknek ilyen műanyag lukacsos gömb, amibe bele kell rakni és össze-vissza kószálhatnak a lakásban. Rokonoknál láttam így közlekedni a házikedvencet. Annyira vicces. :)

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.04.01. 11:38:51

@Homokvar: Kvázi, mint egy laszti, amiben benne van az állat? :-)

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.04.01. 11:51:38

@Homokvar: Ezzzzzz nagyon komoly!!!!!!! :-))))) De az ilyen lukacsos izé? Kapnak levegőt? Nem fáradnak el?

borsolyka 2011.04.01. 11:51:53

szerintem, ha beszereznénk egy olyat, az első adandó alkalommal kiugrana belőle, és sikítva elszelelne!

tegnap a gyerek takarította, a Neo meg ott kuporgott egy kisvödörben mellettem.
akárhányszor ránéztem, ordításban tört ki!

Barátnőm szerint, meg is lehet érteni szegényt... :D

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.04.01. 12:03:42

@borsolyka: ne mond má' a höri csak irígykedik, azért visong

borsolyka 2011.04.01. 12:06:15

hát, elképzelem olyan fejjel, mint az enyém...érdekes lenne

jobseekers 2011.04.01. 12:32:22

@borsolyka: :D

@Borstörő: Kapnak benne levegőt, végig van lyuggatva, de nem tud kimászni belőle, csak, ha szétszeded. De ha kakilnak, az pont nem esik ki belőle. :) Biztos, hogy elfáradnak tőle, de így meg lehet őket futtatni rendesen és nehezen tudnak elveszni. :) (Pont én mondog ezt ilyen lelkesen, akinek két 1,5 kilós hatalmas hájas tengerimalaca van. :D)

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.04.01. 17:03:38

@Homokvar: 1,5 kilós tengeri malac?????????? Atya világ!!!!! Rendben van a koleszterinje??? :-))) Futtatni Elvtárnő, futtatni tessék! :-D

jobseekers 2011.04.02. 20:29:38

@Borstörő: Hát, jó étvágyuk van, na. :) Ha kiveszem őket, eltespednek az ölemben. Eszükbe nem jutna futni. :) Lusta disznók ezek.
süti beállítások módosítása