Népesedési Világnap alkalmából az édesanyák babaköszöntő szalagot kapnak: „Soltész Miklós elmondta, hogy fontosnak tartják, hogy ne csak törvényi szabályozással igyekezzenek a születésszámot és így a népességet növelni, hanem hétköznapi, apró, de fontos gesztusokkal, mint például ez az ajtódísz.”

Jesszus, ezt megint komolyan gondolták? Tényleg nem akarom ide behozni a politikát, de egyes intézkedések után muszáj futtatnom néhány gondolatot… Az a benyomásom, az utóbbi időben, hogy többet foglalkoznak honatyácskáink olyan dolgokkal, ami látványos, de nincs jelentősége.
Ezt a szalagosdit is inkább a kommunista rendszerre hajazó dolognak érzem, ott voltak ilyen „közösségépítő” megmozdulások, vagy tévednék? :-)
Aztán továbbgondoltam a dolgot, de még mindig vegyes érzéseim vannak. Egyrészt a gesztus szép lenne… de itt megint csak nem tudok elvonatkoztatni a környezettől, a társadalmi érettségtől. Jóléti társadalmat építenénk, de tényleg érettek vagyunk ehhez? Sok blogon olvastam például, hogy az aktuális betörőnek, ez felhívás keringőre: gyere ide, itt csak baba-mama van itthon! Főleg egy olyan országban ahol mindennaposak az idősemberek elleni támadások. Prevenció???
Aztán persze azt is olvastam, hogy az intézkedés valakinek a pénztárcáját gazdagította biztosan. Nyilván így van, kérdés az, hogy valóban a társadalomért tenni akarás motiválta vagy a cirkuszt és kenyeret a népnek? Mert a bohóc szépen felöltözött, de az előadás alatt kiderült, hogy nem mindenkinek van humorérzéke…
De persze meg kell látni ennek a jó oldalát is, mert milyen jó, hogy tudattuk a világgal: gyermekünk született! Bár igazándiból azért felmerül bennem a kérdés, hogy én, mint buckalakó (panel közösség tagja), az eldugott, ráccsal lezárt területünkön, vajon kivel fogom tudatni, hogy gyermekünk született? Mert a szomszéd - ha kell, ha nem tudni fogja -, ha másból nem, hát abból, hogy feltűnően meghíztam, és mintha többet lennék otthon. Nyilván nem haladja meg az értelmi képességét, hogy tudja, itt valaki készült! Igazából az is megdöbbentő számomra, hogy ezzel arra apellálnak, hogy majd a szomszédot segítségre buzdítsák. Nekem ez életszerűtlen. Ezelőtt 20-30 évvel talán működött volna, de ez most olyan nesze semmi fogd meg jól, és még a kommunikációja sem meggyőző…
Aztán felvetettem eszmefuttatásom egy baráti társaságban, ahol olyan ötleteket adtak, hogy rakjam majd ki az erkélyre (adjunk tippeket a betörőnek), vagy esetleg a panelház bejárati ajtajára, és így a saját személyiségi jogaim sem csorbulnak.
Közben persze az is eszembe jutott, hogy mi van akkor, ha több generáció több gyerekkel lakik együtt? Kirakják év elején a szalagot, oszt évvégig egy csokor lesz belőle?
Kíváncsi lennék, hogy a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezését, hogy a születést a családok tudassák közvetlen környezetükkel, mi ihlette? Esetleg egy külföldi példa? Vagy a britttttttudósok megmondták? Úgy érdekelne!
Az ajtódísz megtervezésére Simon András grafikust kérték fel, aki azt hangsúlyozta, hogy az egyetlen, éppen ezért "megszakíthatatlan" vonallal megrajzolt embléma "jelképezi a házasság, a gyermek iránti örökkévaló felelősséget".
Hm. No, akkor rohanok gyereket csinálni, nekem kell az a szalag! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr323062923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fix 2011.07.13. 11:15:05

Ez kb. a Donald Kacsa tér, meg Maci Laci utca, meg Mickey Egér Repülőtér vonulatába tartozik...

Inkább hathatós intézkedésekkel kellene támogatni ezt az egészet, nem asztalterítőkkel, meg álomfogókkal!

Talán meg kéne vizsgálni, hány anya nem mer azért gyereket szülni, mert a munkáltatója közli vele, hogy ez esetben már a lapát a feneke alatt van, és lépni kellene az ilyen vállalkozások ellen! Szép vastag bírsággal kéne jutalmazni az olyanokat, akik az állásinterjún megkérdezik a fiatal hölgyeket, hogy terveznek-e gyereket, és ha igen a válasz, akkor megy is a neve mellé a fekete pont! Talán itt kellene kezdeni.
Az óvodákban pedig azoknak is helyet kéne biztosítani, akik rendesen fizetik az adót, nem azokat kéne preferálni, akik csak szívják az államtól a pénzt!
Nem kellene olyan adórendszert bevezetni, ami hátrányosan sújtja az átlagkeresetűeket, mert ők így még jobban meggondolják a gyerekvállalást, mint annak előtte. Azzal, hogy szajkózzuk, hogy "senki nem járhat rosszabbul", még sokan rosszabbul jártak és sokan nem mernek családot alapítani, az egyre kevesebb és egyre kevesebbet érő fizetésük miatt.

Talán inkább ezzel kéne kezdeni, nem szalagokkal, meg karácsonyfa díszekkel!
süti beállítások módosítása