A téma azért is áll közel hozzám, mert én is érintett vagyok, és szeretnék eloszlatni néhány tévhitet a pajzsmirigy-betegségekkel kapcsolatban. Autoimmun thyreoiditisem van, vagy ismertebb Hashimoto-thyreoidits, ami azt jelenti, hogy pajzsmirigyem krónikusan be van gyulladva, ami előbb utóbb annak pusztuláshoz vezet.

A betegséget az immunrendszer, hibás működése okozza. A fehérvérsejtek a betegség során pajzsmirigysejtekben található fehérjék ellen  antitesteket termelnek, aminek következtében az immunrendszer a pajzsmirigysejteket idegennek fogja fel és elpusztítja. Ismert rizikótényezők a stressz, vírusfertőzések, mellékvese-betegségek, környezeti hatások.
 
A betegség általában egy pajzsmirigy-alulműködéssel kezdődik, aztán a gyulladás következtében rendszerint rövid ideig túlműködés mutatkozik, majd ismét aluműködés, ami igencsak nehézzé teszi az alkalmazott gyógyszer beállítását.  Ha az antitestek kimutathatóak (anti-TPO vizsgálat), akkor bizonyossággal autoimmunitásról beszélünk.  Jelenleg 3 gyógyszert alkalmaznak ma Magyarországon a pajzsmirigy-gyulladás terápiájára: Euthyrox, Letrox, L-thyroxin.
 
A magzat fejlődésének korai időszakában (11. hétig) a méhlepényen átjutó anyai pajzsmirigy hormonok felelősek a megfelelő fejlődésért, később a magzat saját, már kifejlődött pajzsmirigye termeli a szükséges hormonokat (16. héttől). Több fejlődési rendellenesség lép fel az alacsonyabb hormonszintek mellett, mintha emelkedettek az értékek (utóbbiak egyéb, főleg szívműködéssel kapcsolatos szövődményeket okozhatnak)
Alapjában véve bármilyen pajzsmirigy működési rendellenesség mellett kihordható a terhesség, ha bekövetkezik. Nehéz a teherbeesés pajzsmirigy túlműködés és alulműködés eseteiben. Ismételt spontán abortuszok esetén pedig a pajzsmirigy krónikus autoimmun gyulladására is érdemes gondolni.
 
Pajzsmirigy-alulműködés és a terhesség
 
Pajzsmirigy hormonok hiánya eleve jelentősen nehezíti a teherbe esést, ezért kifejezetten fontos a betegségben szenvedőknek egy egyszerű vértvétellel ellenőrizni a TSH hormonok szintjét mielőtt a gyerekgyártásnak nekikezd. A teherbeesés nehézsége mellett, sajnos fokozott esélye van a vetélésnek is.
 
Fontosabb klinikai tünetei: kevesebb kalória-bevitel melletti kifejezett hízás, fáradékonyság, fázékonyság, aluszékonyság és széklet-szorulás valamint fokozottabb vízvisszatartás, szárazabb bőr.
 
A teherbejutást követően nemcsak az anya, hanem a magzat egészséges fejlődésének szempontjából is kiemelt jelentősége van a megfelelő mennyiségű hormon bevitelének.
A pajzsmirigy hormon készítmények - ha normális hormonszinteket érünk el velük -, nem befolyásolják más gyógyszerek hatását. A TSH hormon változása a gyógyszeradag módosítás után kb. 4 héttel jelentkezik.  A hormon pótlás kívánt mennyisége a magzat növekedése folytán nőhet, ezért a terhesség alatt általában hat hetente ellenőrzik a kismamát.
 
Pajzsmirigy-túlműködés és a terhesség
 
Minden 1000 terhes nőnél kb. 2 esetben alakul ki pajzsmirigy túlműködés.
A pajzsmirigy túlműködés ugyanúgy jelentkezik, mint egyébként, csak szembeötlőbb lehet a testsúlygyarapodás elmaradása illetve a kifejezett testsúlycsökkenés jó étvágy mellett.

Szaporább szívműködés, izzadékonyság, fáradékonyság, hőemelkedés, hajhullás, remegés egészíthetik ki a panaszokat. A betegséget alacsonyabb TSH szint mellett emelkedett FT4 és FT3 vagy emelkedett FT4-index és FT3-index értékek mutatják laboratóriumi szempontból.
 
Pajzsmirigy túlműködése nem akadálya a teherbe jutásnak. A gyakorlat szerint a méhlepényen át nem jutó pajzsmirigy hormon-termelést gátló gyógyszert adnak, (ezzel nem bántják a magzati pajzsmirigy hormontermelést) - ilyen a Propycil, amely nem okoz fejlődési rendellenességet!
 
Speciális eset, amikor a magzati szívhangok válnak szaporává, noha az anya pajzsmirigy hormonszintjei jók. Autoimmun hipertireózisban a pajzsmirigy-működést fokozó fehérje anyagok átjuthatnak a méhlepényen, s ezek okozhatják a magzati pajzsmirigy hormon túltermelést és struma kialakulást - ebben az esetben ad a kezelő orvos méhlepényen átjutó, a magzati pajzsmirigy hormon termelést gátló Metothyrin nevű gyógyszert.

 

A fentiek alapján, és persze saját tapasztalataimra alapozva, azt mondom ha pajzsmirigy beteg vagy és kisbabát szeretnél, mindenképpen egy teljes vérképpel indíts!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr363049573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása