2011.05.17. 12:26
Tejfölös krumplileves
A hagymát apró kockákra vágom. A zöldségeket nem túl apróra feldarabolom. A krumplit külön tálban kockára vágom és félrerakom (vizet engedek rá, hogy ne barnuljon meg).
A hagymát a zöldségekkel együtt olajon és kb. 1 dl vízzel megpárolom. Amikor már majdnem teljesen puha, hozzáteszem a krumplit is és annyi vízzel felengedem, amennyi levet szeretnék a levesnek (kb. 2 ujjnyival lepje el a krumplit). Ekkor hozzáteszem az áttört fokhagymát, a borsot, a majorannát, a petrezselymet,a sót, babérlevelet és a delikátot. Amikor már a krumpli is puhára főtt, a tejfölt elkeverem a liszttel és hozzáöntöm a leveshez (behabarom). Felforraljuk és már kész is. Ha kemény maradt benne valamelyik zöldség, akkor még egy picit főzzük.
Akkor a legfinomabb, ha vajpuhák a zöldségek. Össze is lehet turmixolni, akkor olyan lesz, mint egy krémleves, de ebben az esetben még pirítsunk hozzá zsemle- v. kenyérkockákat.
Meg lehet bolondítani egy kis füstölt szalonnával, vagy néhány szelet, apróra vágott bacon-nel is.
Ja, és akkor a hozzávalók:
- kb. 6-8 közepes krumpli
- kb. 3 közepes répa
- egyéb zöldségek ízlés szerint (pl. ½ fej karalábé, 2 szál fehérrépa, ¼ zeller, stb.)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej hagyma
- 2,5-3 dl tejföl
- kb. 1 ek. tejföl
- olaj
- só és delikát
- pici őrölt bors
- 2 teáskanál majoranna
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 babérlevél
christeen
A bejegyzés trackback címe:
https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr112910860
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
christeen16 2011.07.20. 14:49:29
javítsunk: 2,5-3 dl tejszín (el van írva tejfölnek)
christeen16 2011.07.20. 14:52:25
újabb javítás :-)
2,5-3 dl tejföl
1 ek. liszt
2,5-3 dl tejföl
1 ek. liszt