Bbridget a befejező részben magánvéleményét osztja meg velünk a terhességi vitaminokról.
 
És így a végére következzen a témával kapcsolatos, abszolút magánvéleményem. Mint említettem, nekem nincs gyermekem. De hála az égnek jónéhány barátnőmnek van már és sok jót, rosszat hallottam, amiből megpróbáltam levonni a megfelelő konklúziókat.
 
Mint minden nő, anya, terhes kismama a gyermekének a legjobbat akarja, és mindent meg akar tenni azért, hogy egészséges legyen ő is és a születendő gyermek is. Ezzel semmi gond nincs, így természetes. De a barátaim, barátnőim körében nem egy alkalommal tapasztaltam, hogy egy picurit átesnek a ló túloldalára, pedig nem hiába mondják, hogy jóból is megárt a sok. Önmagunk agyonvitaminozásával nem feltétlenül teszünk jót, mint ahogy azzal sem, ha túlságosan tisztán tartunk mindent a gyermek körül. Szóval nem egyszer láttam, ahogy barátnőim esztelenül nekiláttak szedni vagy éppen terhesvitamint és/vagy multivitamint, plusz vitamint és rengeteg gyümölcsöt, zöldséget ettek, stb., stb., stb. És mi lett belőle??? Óriásbébi.
 
Az orvostudomány és főleg a szülészet-nőgyógyászati szekció rettenetesen hadakozik ellene, hogy nem a terhesvitaminoktól születnek az óriásbébik, igaz azt elismerik, hogy az utóbbi 20 évben 10x annyi óriásbaba született, mint előtte (!!!), de a megváltozott életkörülményeknek és (ami még meg is döbbentett) a nők ”túlsúlyosodásának” tulajdonítják. Ezek után én szeretnék egy cifrát, vulgárisat és obszcént mondani, de nem teszem, mert kulturált vagyok. Először is szeretném elmondani, hogy a környezetemben született összes óriásbébi (4 kiló felett én már annak nevezem őket) anyukája vékony volt. Mindegyik óriásbébi anyukája (egyet kivéve) terhességi vitamint szedett. A 110 kilós barátnőm 3,46 kg-os kisbabának adott életet (és mennyire gyönyörű a kis drága J) és nem szedett terhességi vitamint.
 
És még néhány tapasztalat, amiket szeretnék megosztani veletek. Bár nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitelére a terhesség alatt, arra nem mindig szokták felhívni a figyelmet, hogy a B-vitaminok nagyon hízásra hajlamosítanak, illetve elősegítik azt, így viszont fokozottan kell ügyelnünk étkezési szokásunkra.
 
Vegetáriánus kismamáknak nagyon, de nagyon fontos gondoskodniuk arról, hogy megfelelő fehérjét juttassanak a szervezetükbe és egyúttal a babához, mert sejtjeinknek a fejlődéshez, növekedéshez, szaporodáshoz fehérjére van szüksége!! És gondolom megint nem kell magyaráznom, hogy ha a gyermekünk ugyebár egy sejtből, sejtosztódással „alakul ki”, akkor miért olyan mérhetetlenül fontos a fehérje bevitel (csak gondoljunk arra, hogy a bőrünket felépítő anyag, a keratin, kéntartalmú vázfehérje), amiből a húsban és a halban van a legtöbb.
 
Én úgy gondolom, hogy a helyes és változatos étrenddel a fejlődéshez szükséges vitaminokat mind be tudjuk vinni és mivel a készítmények jelentős részét, hatóanyagait a legtöbbször szintetikus úton állítják elő, nem teszünk nagyobb kárt a gyümölcsökkel zöldségekkel, mint a tablettákkal és azok minden vivőanyagával és hozadékával.
 
Bbridget

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr502809550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása