Mostanában rá vagyok állva a különböző nemzetek reggelijeire. Bár az Angol gasztronómiát sokan becsmérlik, kétségtelen, hogy vannak szuperul sikerült ételeik. Az egyik ezek közül, az úgynevezett Eggs Benedict, ami klasszikus villásreggeli, és ideális a sokáig ágyban maradós szombatokra annak, aki nem restell korábban kelni annak érdekében, hogy elkápráztassa a családot. Kedves párom persze ennek azonnal ellentmondana, mert viszonylag sok munka van vele, de egyrészt nekem nem fáradság, bármilyen konyhai tevékenység kikapcsolódást jelent, másrészt az végeredmény kárpótol mindenért.

A recept több részből áll, elsőként az angol muffin elkészítési módja (6 db lesz belőle):

Hozzávalók: 125 ml langyos tej, 0,5 evőkanál méz (de kristálycukor is megteszi), fél csomag friss élesztő (vagy egy csomag száraz), 125 ml langyos víz, 63 ml olaj, 375 ml liszt, 0,5 teáskanál só. Angol recept lévén, a mennyiségeket átváltottam, ezért vannak ilyen furcsa mennyiségek.

 
 

1. Keverd össze a langyos tejet a mézzel egy tálban (én itt előrelátóan a kelesztőtálamat használom) amíg feloldódik. Egy másik tálban oldd fel az élesztőt a langyos vízben kevés cukorral, és hagyd állni 10 percig.

2. Az élesztős keveréket és az olajat a liszt felével add a tejes keverékhez. Ezután egy dagasztókarral kezdd el kidolgozni a tésztát amíg sima textúrája lesz. A maradék lisztet is add hozzá apránként. Akkor jó a tészta állaga, ha egybeáll és a tál oldaláról minden maradvány eltűnik. Ha túl ragacsos, ezen némi liszt hozzáadásával lehet segíteni. Légy türelmes, némi időt igénybevesz hogy összeálljon a tésztád.

3. Ha készen van, takard el egy nedves konyharuhával és hagyd kelni meleg, nem huzatos helyen kb. egy órát, vagy amíg a kétszeresére kel (nem szabad gyakran nézegetni, mert a tészta megfázhat). Én ötven fokra a sütőbe szoktam tenni, tökéletesen működik a dolog.

4. Tegyél sütőpapírt egy tepsire, és szórd meg a kukoricadarával. Ezután lisztezett felületen gyúrd át a megkelt tésztát és vágd 6 darabra, majd formázz belőle zsemlécskéket, amiket azután 4-5 cm hely kihagyásával helyezz a sütőpapírra. Kicsit lapítsd le a tetejüket, és hagyd újból letakarva kelni 30 percig.

5. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy serpenyőt kenj meg olajjal, és közepes hőmérsékletre melegítve helyezz bele 3 muffint, és süsd addig, egyszer megfordítva, míg mindkét oldala aranybarna lesz (kb. 4-5 perc). Ezután tedd őket a tepsire és süsd 5 percig a sütőben.

6. Hagyd őket rácson hűlni.

A következő munkafázis hozzávalói: egy csomag szeletelt bacon, 1 doboz hollandi mártás (elkészítheted magad is, de macerás mert nagyon kényes), 1 csokor snidling, kevés vaj, 6 tojás, ecet, bors.

Süsd ropogósra a baconszeleteket egy serpenyőben. Egy nyeles lábasban forralj annyi vizet, hogy ha egy tojást beleteszel, az ellepje. Mikor forr, löttyintsd bele egy evőkanál ecetet. Vedd vissza hőt annyira, hogy a víz éppen gyöngyözzön. Törj fel egy tojást, és engedd bele az ecetes vízbe olyan közel a víz felületéhez, amilyen közel csak lehet. Meglátod, hogy az ecet összekapja a fehérjét, ami szépen körbeöleli a sárgáját (ez az eljárás a posírozás). Én lágyan szeretem, ezért 3,5 percig főzöm, de lehet keményebbre is. Így járj el minden egyes tojás esetében, de fontos hogy egyszerre csak egyet főzz!

Míg a tojás fő, vágd félbe a muffinokat és kend meg őket vajjal, és vágj rá bőven snidlinget. Tedd őket a sütőbe grill fokozaton, míg színt kapnak.

Ha megpirultak, tegyél rájuk a sült baconből, majd helyezz erre egy posírozott tojást. A tojást vond be hollandi mártással és szórd meg borssal, tegyél még rá snidlinget is. Tálald nagy mosollyal. :)

Aki szereti, variálhatja, bacon helyett készülhet sült sonkával, vagy kerülhet bele vékony szelet sajt. Hús nélkül is el tudom képzelni.

Egy jó adag kávéval, vagy finom teával isteni reggelit tálalhatunk. Ha marad a muffinból, semleges íze miatt alkalmas arra, hogy fél perc mikrózás után vajjal és házi eperdzsemmel megkenve édességet varázsoljunk belőle. Munkásnak tűnhet, de véleményem szerint nem lehet elrontani, és nagyon megéri! Egészségetekre!

Ágibébi



 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr23133597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása