A hagymát apró kockákra vágom. A zöldségeket nem túl apróra feldarabolom. A krumplit külön tálban kockára vágom és félrerakom (vizet engedek rá, hogy ne barnuljon meg).

A hagymát a zöldségekkel együtt olajon és kb. 1 dl vízzel megpárolom. Amikor már majdnem teljesen puha, hozzáteszem a krumplit is és annyi vízzel felengedem, amennyi levet szeretnék a levesnek (kb. 2 ujjnyival lepje el a krumplit). Ekkor hozzáteszem az áttört fokhagymát, a borsot, a majorannát, a petrezselymet,a sót, babérlevelet és a delikátot. Amikor már a krumpli is puhára főtt, a tejfölt elkeverem a liszttel és hozzáöntöm a leveshez (behabarom). Felforraljuk és már kész is. Ha kemény maradt benne valamelyik zöldség, akkor még egy picit főzzük.
Akkor a legfinomabb, ha vajpuhák a zöldségek. Össze is lehet turmixolni, akkor olyan lesz, mint egy krémleves, de ebben az esetben még pirítsunk hozzá zsemle- v. kenyérkockákat.
Meg lehet bolondítani egy kis füstölt szalonnával, vagy néhány szelet, apróra vágott bacon-nel is.
Ja, és akkor a hozzávalók:

 

-          kb. 6-8 közepes krumpli
-          kb. 3 közepes répa
-          egyéb zöldségek ízlés szerint (pl. ½ fej karalábé, 2 szál fehérrépa, ¼ zeller, stb.)
-          2-3 gerezd fokhagyma
-          1 közepes fej hagyma
-          2,5-3 dl tejföl
-          kb. 1 ek. tejföl
-          olaj
-          só és delikát
-          pici őrölt bors
-          2 teáskanál majoranna
-          1 csokor petrezselyem
-     2-3 babérlevél
 

christeen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr182910860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

christeen16 2011.07.20. 14:49:29

javítsunk: 2,5-3 dl tejszín (el van írva tejfölnek)

christeen16 2011.07.20. 14:52:25

újabb javítás :-)
2,5-3 dl tejföl
1 ek. liszt