Nem vagyok az a gyógyszerkapkodós típus, kb. tíz éve nem vettem be egyetlen szem gyógyszert sem. Szerencsére nem is volt rá szükségem, igaz minden télen sikerül egyszer-kétszer vagy folyamatosan két hónapokig náthával, megfázással küzdenem. És néha kicsit komolyabb tünetek is jelentkeznek, olyanok, amikkel a gyerekeknél már szaladunk a doktornőhöz. Hát magamat inkább megpróbálom mindig kikúrálni házi praktikákkal és a jól bevált C-vitamin töménytelen mennyiségű falásával.

Édesanyámtól kaptam egy nagyon hasznos könyvet, ami az ételek gyógyító hatásával foglalkozik. Nem is gondolnánk például, hogy a banán nem csak finom, hanem vérnyomáscsökkentő is, vagy hogy a gránátalmalé enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit. Biztos, hogy a gyógyszerekkel gyorsabb gyógyulást érhetünk el, de tekintve a sok káros mellékhatást, én inkább türelmes vagyok, és olyan „gyógyszerrel” gyógyítom magam, ami még finom is. :-)
 
Az említett megfázásomat, ami jelen esetben egy jó kis mandula-gyulladással is párosult, a következő finomságokkal gyógyítom: Először is húslevest eszek húslevessel. Nemcsak nagyon finom, de felmelegíti az orr és a torok belsejét, ami fellazítja – akárcsak egy gőzfürdő – a letapadt nyálkát. Kutatások bizonyítják, hogy sokkal hatékonyabb, mint az inhalálás. Valamint semlegesíti a gyulladásért felelős neutrofil fehérvérsejteket is. A másik fontos náthaűző a fokhagyma. Allicint tartalma hatékony mikrobaölő, ami távol tartja, illetve kiírtja a baktériumokat, vírusokat. Én ilyenkor reggelire és vacsira is pirítóst eszek egy nagy gerezd fokhagyma társaságában. Persze nem mindenkinek a gyomra bírja a fokhagyma erős ízét. Tehetjük a húslevesbe is, így két legyet ütünk egy csapásra.
Mindenképp meg kell még említenem a méz gyógyító erejét is. A méz 11 féle vitamint, 30 féle ásványi-anyagot és 19 féle aminosavat meg enzimet tartalmaz. Méregtelenítő hatással bír, fertőtleníti a torkot. Jó megfázásra, rekedtségre, hörghurutra, gyomorhurutra, szívgyengeségre, sebek kezelésére stb. Nagymamám receptje szerint torokfájásra nagyon jó még a mézes fekete-retek. Egy közepes nagyságú feketeretket megmosunk, kivájjuk a közepét, és mézet töltünk bele. Majd egy éjszakára sötét helyre tesszük. Reggelre a méz kiszívja a fekete-retekben lévő vitaminokat. A méz folyós lesz, így könnyű meginni. Érdekes íze van, de meg lehet szokni, és tényleg nagyon hatásos.
Sokat segíthetnek ilyenkor a fűszerek is. Az ájurvéda – indiai orvoslás – szerint a fahéjjal, korianderrel és gyömbérrel a lázas betegeknél izzadást lehet előidézni, ami segíti a gyógyulást. Az orrdugulás legjobb ellenszere pedig a csípős pirospaprika, bors, chilli vagy a torma. Ezek a fűszerek összehúzzák az orr és torok vérereit, így átmenetileg enyhítik a hurutos-dugulásos tüneteket.
 
A téli időszakban nem csak a vírusok legyőzésére, hanem immunrendszerünk erősségére is figyelmet kell szentelnünk. A legfontosabb immunerősítőnek minősül a fehérje. Természetesen inkább a bőr nélküli csirkemellet válasszuk a zsírban sült helyett. Fontos még a cink is szervezetünknek, melyet tökmagban, sötét-pulya- vagy sovány marhahúsban találhatunk meg. A szelén antioxidáns hatású, védi a sejteket a szabad gyökök kártételétől. Az első számú természetes szelén forrás a brazil dió, de megtalálható még a lazacban, tengeri rákok húsában is.
Több étel-ital is szerepet játszik immunrendszerünk megerősítésében. A zöldtea tele van antioxidánsokkal, így hatékony az influenza, a hasmenés, a szamárköhögés, a tüdőgyulladás, sőt még a fogszuvasodás kórokozóinak távol tartásában is. A már említett fokhagyma – főként nyersen fogyasztva – erős antibakteriális hatásának köszönhetően természetes antibiotikumként szolgál. Az élénk színű zöldségek és gyümölcsök az antioxidánsok kiváló tárházai. Mivel ezek az egészségvédő vegyületek együtt a leghatékonyabbak, az alma meg a narancs mellett igyekezzünk minél többféle termés fogyasztásával változatos antioxidáns-készletre szert tenni. Például a kékszőlőben sok a flavonoid, a sárgarépában a karotionid és a citrusfélékben a C-vitamin.
De sajnos nem minden ételben és italban vannak számunkra nélkülözhetetlen, hasznos összetevők. A cukros és keményítőben gazdag élelmiszerek kétszeresen is gyengítik az immunrendszert. A cukor eltompítja a fehérvérsejteket, így azok képtelenek kellő hatékonysággal semlegesíteni a kórokozókat, illetve a ráksejteket. A cukor tápanyagként szolgál krónikus- és gombás fertőzéseknek. A telített- és transzzsírsav-tartalmú zsírok hasonlóképpen gyengítik szervezetünket. A koleszterin és más vérzsírok magas szintje gyulladáskeltő hatású, ilyenek például a hamburgerben, zsíros vörös húsokban, sültekben található zsírok. Ugyanakkor a „jó” zsiradékok – ilyen van a lazacban, az olívaolajban, az avokádóban vagy a lenmagban – erősítő hatással bírnak.
 
Amennyiben valakinek mégsem sikerül megerősíteni immunrendszerét, és erős kimerültséggel küzd, fontos átgondolni újra és újra táplálkozásunkat. Legtöbbször a kimerültségnek nincs szervi oka, inkább a sok stressz, túlhajszoltság, alváshiány vagy bizonyos betegségek gyengítenek le minket. Ilyenkor az életerő visszaállításának is megvannak az aránylag egyszerű és hatékony módjai. Az aminosavak, a fehérjék építő és helyreállító funkcióval bírnak, serkentik azoknak az idegrendszeri ingerületátvivő anyagoknak a termelődését, amelyek javítják a hangulatot és a figyelem-összpontosítást. A vas nélkülözhetetlen a vörösvértestek számára. A vashiány a leggyakoribb hiányállapot, melynek következménye a vérszegénység. Ennek tünteti: fáradság, légszomj, szédülés, munkavégzési nehézség. Húsételekből – vörös húsok – jobb hatásfokkal tudjuk felvenni a vasat, mint növényi táplálékokból. Vegetáriánusoknak a bab és borsó ajánlott, melyet fontos C-vitamin-forrásokkal (citrusfélékkel) együtt fogyasztani a könnyebb felszívódás érdekében.
A szénhidrátok a szervezet legfontosabb energiaforrásai, csakhogy a legtöbb ember túl sok finomított szénhidrátot tartalmazó élelmiszert fogyaszt. Az ilyen táplálékok hamar megemésztődnek és a vércukorszint hirtelen emelkedését, majd süllyedését okozzák, ami az energiaszint hasonló hullámzását vonja maga után. Törekedjünk inkább összetettszénhidrát-tartalmú élelmiszerek fogyasztására. Fehér rizs helyett például együnk barnát, vagy cukros, finomított pelyhek helyett teljes kiőrlésű gabonapelyhet. Így folyamatos lesz a szervezet energiaellátása.
A magnézium és a C-vitamin hiányában fáradtnak és gyengének érezzük magunkat. A legjobb magnézium-forrás a spenót és a tökmag. C-vitamint leginkább citrusfélékben, paprikában vagy brokkoliban találhatunk. Ugyanígy krónikus fáradtságot idéz elő, ha kevés béta-karotin található szervezetünkben. A sárgarépában, édesburgonyában és sütőtökben megtalálható béta-karotin immunerősítő is. Tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy akinek kevés a káliumszintje, gyengül a kéz izmainak ereje, krónikus fáradtság léphet fel. A káliumot legkönnyebben spenótból, avokádóból és sütőtökből nyerhetünk.
 
Lamia
Foly. Köv.
 
(Reader's Digest – Terítéken az egészség – Gyógyító táplálékok a leggyakoribb betegségekre)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr903976431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása