Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol
12 dkg liszt
3 ek. petrezselyem
1 fej fokhagyma
1 nagyobb vagy két kisebb salotta (sonkahagyma)
4 tojás
1,5 tk őrölt római kömény (1 tk-nyival is működik a recept)
1/2 tk fahéj (az eredeti recept 1 tk, de mi jobban szeretjük, ha inkább a kömény dominál)
1/2 tk kurkuma, 1 tk só, őrölt bors
 
 
Lime-os mártogatós:
200 g görög (vagy egy éjszakán át lecsöpögtetett) joghurt
2 ek aprított koriander
1 lime reszelt héja
fél lime leve
2 ek olívaolaj
so, bors
 
A szósz hozzávalóit összekeverjük.
 
 
 
 
A rózsáira szedett karfiolt sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, kb. 15 percig főzzük, amíg megpuhul. Leszűrjük.
A tojásokat, lisztet, apróra vágott hagymát és reszelt fokhagymát, fűszereket és az összeaprított petrezselymet összekeverjük, hozzáadjuk a karfiolt is és kicsit összetörjük, hogy ne legyenek túl nagy darabok a masszában.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy mélyebb serpenyőben olajat forrósítunk, evőkanállal kisebb halmokat teszünk az olajba és szép arany barnára sütjük. A lime-os mártogatóval kínaljuk. Mi most salátával ettük!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tehenészet

A bejegyzés trackback címe:

http://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr623542007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borsolyka 2012.01.13. 09:17:53

woowww még ilyen kajákat!!!

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2012.01.13. 09:25:25

@borsolyka: lesz, lesz! :-D Főzőfenoménjaim mellé, újak is jönnek :-DDD

teheneszet 2012.01.13. 09:34:13

koszi :))) tokre izgultam, hogy fogadjatok. A kepekert elnezest, este volt.

Loreal, koszi hogy megtalaltad nekem az utolso karfiolt :)

kacce 2012.01.13. 11:45:16

Mmmm, ez nagyon tetszetős! Imádom a karfiolt :)

panna cotta 2012.01.13. 11:51:30

Az én pasim viszont utálja, de ha rejtve van, akkor megeszi, szóval kipróbálom :-) Köszi a receptet, szuper ötlet, tényleg.

teheneszet 2012.01.13. 12:42:29

nem sajat erdem, az Ottolenghi szakacskonyvbol van. Sokszor vsinalom mert egyszeru, de a fuszerezese miatt kulonleges. (Mi szeretjuk jo fuszeresen, de kevesebbet is lehet bele tenni.)
Ja, meg meg annyi, hogy mi sosan eszunk, de aki kevesbe szereti a sot, csokkentse a mennyiseget. (Az eredetiben 1,5 tk van, de az meg nekunk is tul sos. Mondjuk en a karfiol vizet is jol megsozom, az is szamithat.)

borsolyka 2012.01.13. 12:44:37

nem baj a Stahl is lop!

mocc 2012.01.13. 13:18:37

Tócsniban az a jó, hogy bármilyen zöldségből készíthető. Karalábéból van a kedvencem. Meg zellerből. És mindegyikhez rakok 1 kis répát. nyammi

R2D2 & C3PO 2012.01.13. 13:22:51

Ez a te tűzhelyed? Mekkora!
És mekkora lehet a konyhád? :-ooo

borsolyka 2012.01.13. 13:23:16

na, te is nyomhatnál fel recepteket... vagy a zurad!

teheneszet 2012.01.13. 13:23:34

@borsolyka: mijazhogy IS?! EN megjeloltem a forrast :)

borsolyka 2012.01.13. 13:25:30

mikor építkeztünk, iszonyatos vonzalmat éreztem az 5 gázégős tűzhely iránt. nagy a család ugye, időnként sok félét rotyogtatok, kell az...
de férjem lebeszélt róla, mondván, nem biztos, hogy valaha beköltözünk a házba... fél évre rá beköltöztünk. fél évre rá kiköltözött... affranc. jobban kellett volna ragaszkodnom a tűzhelyhez... :D

borsolyka 2012.01.13. 13:26:00

@teheneszet:
öööö okéokéoké! ne üssé!

teheneszet 2012.01.13. 13:28:02

@R2D2 & C3PO: csak ara'nyos, en is nagy vagyok :)
egyebkent nem tul nagy, mivel keskeny a pult (nem fert szelesebb sajnos), eleg korlatozott volt a beepitheto fozolapok szama. Ez csak 40 cm asszem es egymas mellett vannak a rozsak, azert nez ki nagynak. Nem is gondoltam hogy valaki ezt figyeli :)

teheneszet 2012.01.13. 13:29:39

@borsolyka: :)))

Ezen csak negy ego van, de a szelso wok-os, nagylangu, amiatt valasztottuk ezt.

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2012.01.13. 14:29:59

@teheneszet: Ottolenghi-t azért vettem ki belőle, mert reklám bár, de nem mindig veszik jó néven...

teheneszet 2012.01.13. 15:19:10

Engem nem zavar, legfoljebb a kommentek kozott megirom, mibol csinaltam. Csak hogy nehogy plagizalasnak tunjon... :)

macskavati 2012.01.13. 16:48:07

@borsolyka: "iszonyatos vonzalmat éreztem az 5 gázégős tűzhely iránt"
hehe, ez nagyon viccesen hangzott :D

R2D2 & C3PO 2012.01.14. 20:23:03

Ahá!!!!

Mondjuk praktikusabb egymás melletti égőkön főzni, az tény. Nálunk meg arra nincs hely. :-)

teheneszet 2012.01.14. 22:42:55

@R2D2 & C3PO: van hatranya is, nagyobb labosokat nem tudsz egymas melle tenni, en meg leginkabb a kozepso kettot szeretem hasznalni, azok az atlagos meretuek. (Mondjuk a hagyomanyosnal is mindig azt szerettem, nem is ertem miert gyartanak pici langu egot, tok folosleges). De legalabb gaz, a villanyt (egyik alberletben volt) hogy utaltam...

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2015.07.08. 19:12:17

A kurkuma szép sárgára festi az ételeket gusztusosan sárgára és az íze se olyan intenzív. Viszont vannak olyan fajták aminek pikáns az íze. Jó tudni, hogy nem csak egy fajta kurkuma létezik.
gyogynovenyek.info/gyogynovenyek-betegsegekre/cukorbetegseg/kurkuma/
A fenti linken rengeteg információ található a kurkumáról, ha elolvassátok tuti használni fogjátok mindenben.