Mint ahogy előzőekben írtam megkezdtük a Speckódoki által megadott vizsgálatokat. Az elmúlt két hetem arról szólt, hogy különböző állami és magán egészségügyi intézményekben mulattam az időt. Kiborító. Ahogy nagyra becsült Szahorém mondaná, elővettem a bulldog-üzemmódot, ami időnként átkapcsol azért őrjöngő kiskakasra. Sajnos ez nálam egy kiemelt szériatartozék, de Férjem hatására, időnként lehet röhögéssel semlegesíteni.

Az eddigi tapasztalat: tök mindegy hogy állami vagy magán intézménybe járok mindenhol állati kedvesek, megértőek DE! Alap az egy órás várakozás, és igen hölgyeim és uraim a magánba is! Fizetek, hogy órákat ülhessek a csilivili váróban, aztán a mélyen tisztelt doktor laza 10 perc után, 12e-vel megvágjon. A semmiért, mert ugye, persze, természetesen, naná, hogy vissza kell menni, ilyen-olyan vizsgálati eredménnyel, mert anélkül nem ér semmit az egész… Aztán ott van az állami intézmény, ahol totál alap, hogy 3 körös egy vizsgálat. Első kör: anamnézis, kiírja a vizsgálatot. Második kör: vizsgálat, jó esetben eredmény is. Harmadik kör: eredmény, vagy vissza kell menni valamiért.

No, de ne legyek már ennyire negatív! :-D Szóval, ami eddig kiderült, hogy inzulin rezisztens vagyok. Ez röviden összefoglalva: Az inzulin hatékonysága csökken, mert a zsír- és izomsejteken levő fogadó helyek rosszak, és nem ismerik fel az inzulint vagy a sejteken belüli további anyagcsere-lépésekkel van valami öröklött (mint kiderült utóbb, az egyik nagymamám cukorbeteg volt, továbbá az egyik dédnagymamám is) vagy szerzett baj, elmarad a kívánt hatás, tehát nem csökken le a vércukorszint. Erre a szervezet úgy reagál, hogy a hasnyálmirigy több inzulint termel, hogy a többlet-inzulin valahogy jobban elvégezze feladatát. Közben a sok inzulin sok mást is csinál ott, ahol nem kéne, pl. hizlal, és az étvágyat is fokozza. A felszaporodó zsírsejteken is persze ugyanolyan rosszak a receptorok (vagy a sejteken belüli folyamatok), így a megnőtt keringő inzulinmennyiség vércukor-szabályozó hatása is kevesebbnek bizonyul, ami további inzulin-túltermeléshez vezet. Közben megromolhat a vércukorszint szabályozása (különösen, ha más okoknál fogva még az inzulintermelő képesség is csökken), így a vércukorszint emelkedése állandósulhat, ekkor alakul ki a cukorbetegség. Tehát az inzulinra való csökkent érzékenységről van szó, ami a normálistól csak kicsit különbözőtől az igen súlyos formáig minden változatban előfordulhat. Az IR-rel kapcsolatos betegségek végső soron az érrendszer károsodásához vezetnek, aminek súlyos megnyilvánulásai a szívinfarktus, korai érelmeszesedés (elbutulás), agyvérzés, veseelégtelenség, érszűkület. Nem beszélve arról, hogy a nem kezelt IR komoly problémákat okozhat a teherbeesésnél, illetve a terhesség alatt. Mondjuk ki konkrétan: vetélés. Mint ahogy az endokrinológus meg is állapította nálam. Mert a magas inzulinszint túlzott férfihormon (androgén)-termelődésre ösztönzi a petefészkeket. Ahhoz, hogy egy egészséges peteérés végbemenjen, megfelelő arányban kell lennie a petefészek által termelt androgén – illetve az ösztrogén szintnek. Ha teherbeesés mégis megtörténik a megváltozott hormonszint miatt a vetélés valószínűsége magasabb.

Szóval ez van, és ha még nem lenne elég ennyi, a héten az is kiderült, hogy heliobacter pylori baktérium fertőzésem van. Ami lehet újkeletű, de az is lehet fél évvel korábbi… Ki tudja?
A miheztartás végett: ez a baktérium tehető felelőssé a nyombél- és a gyomorfekély, valamint a gyomor daganatos elváltozásainak többségéért. Kezelése pofon egyszerű, két féle antibiotikumot kell szedni (nekem most egy hétig), továbbá savlekötőt.
Ehhez kapcsolódó az eddigi legidegesítőbb állami egészségügyi intézmény-látogatásom…

Szóval időpontkérés: két héttel későbbre… no problem. Belefér. Két hónapom van az összes vizsgálatra, mi a fenéért aggódnék!?? :-D
Első felvonás: Péntek 17 óra.
Fél ötkor érkezem. Jipppijé, talán hamar végzek. Tudjátok a Remény Hal egy halhatatlan állat. Természetes élőhelyén – az agyamban – a végsőkig kitart, aztán egyszercsak kihal, és átveszi helyét a már említett őrjöngő kiskakas. Na azt nem bírom lelőni, a rohadék nem bír magával… Szóval 3-an ülnek előttem. Újabb ujjongás, már tervezem a délután további részét…
Negyed hatig, 2 azaz kettő beteg ellátására kerül sor, majd a doktornő asszisztensével mély egyetértésben távozik, hogy majd jön. Nézek rájuk bután, WTF?
Fél hatkor doktornő vissza. Előttem lévő beteg be. Beteg 5 perc múlva ki. Ajtó félig nyitva marad. Így aztán tanúja voltam annak, hogy a doktornő laza 20 percben a rettentő fontos hétvégi családi összeröffenésén az utolsó simításokat végezte telefonon.
Hat óra előtt 10 perccel a Remény Hal vesztésre áll, őrjöngő kakas viszont egyre hangosabb rikoltozik. Eldöntöm: 6-kor szépen bekopogok, megköszönöm a közreműködést, és visszakérem a beutalómat, majd angolosan távozok.
Hat óra előtt 5 egész perccel ajtó kinyíl, és bebocsájtást nyerek. Hállalujjjááááá! Átbeszéljük, hogy milyen vizsgálatra van szükségem, majd a némi jófejségről tanúságot téve a doktornő elintézi, hogy külön időpontkérés nélkül pár nappal később reggel fél hétkor megejtsük a vizsgálatot. Ekkor már mindent megbocsájtok (hiába, könnyű nekem örömet szerezni), és rongyolok haza nagy boldogan.

Második felvonás: Szerda 7.30
A vizsgálatról annyit, hogy szigorúan éhgyomorra, reggeli fogmosás, víz vagy bármi folyadék bevitele nélkül – magyarán ordas büdös szájjal – kell megjelenni.
Érkezem negyed hétkor, biztos ami hót ziher alapon. Már vagy négyen ülnek előttem. Na, király. Kopogok, hogy sorszámom nincs, de benne vagyok a naptárba, légyszi help me, mert amúgy dolgoznom is kéne… Ajtót nem nyit senki. Sóhajtva leülök. Félkor megjelenik a doktornő, mondom neki, hogy kilégzéses vizsgálat lenne. Jó, menjek át az endoszkópiára!!???? Na itt kicsit kétségbe estem, hiszen szájszag eregetésről volt szó, nem lukturkáról. Útközben elkapok egy asszisztens csajszit, mondom neki, hogy mi van. Üljek le. Közben érkezik még egy szagmintás, egy Néni. Ülünk a büdösünkben, várjuk a további instrukciókat. Asszisztens vissza, hogy akkor a rendelőhöz csattogjunk újra. Okés. Menjünk. Őrjöngő kiskakas halkan nekiáll rikoltozni…
Nyolc óra. Kezd reménytelennek tűnni a szitu. Rendelés még el sem kezdődött, doktornő sehol, asszisztens sehol. Elkocogok az endoszkópiára, hogy akkor mostmár történjen valami, mert akármilyen fura mennem kéne dolgozni! Jó, jó.
8.10 megérkezik két asszisztens, egy darab kilégzési vizsgálathoz használatos „zacskóval”. Mondom ketten vagyunk… Hát izé, nem találtak még egyet, de keresnek, hátha…
Rendelőbe be, valami kék bogyót be kellett vennem, ráküldeni egy pohár vizet (épp ideje volt, mert már szomjan akartam halni), majd 10 perc múlva kezdjem el fújdogálni a zacsit, amíg azon a jel narancsról sárgára nem vált. Jó, rendben. Értettem. Akkor most üljek ki a váróba ott fújjak. A szemöldök felugrik: kint az emberek között??? Igen, kint. Jólvan testvírem – gondoltam – ha mindenképpen szájszagpusztítást akarsz látni, hát legyen. Néni be, ugyanezzel az utasítással… Fújdogálás közben megvitatjuk, hogy mekkora parasztok már, merthogy mint kiderült ezt egy kezelőben szokták elvégeztetni, nem pedig a beteg között. Hát köszi.
8.30 Asszisztensnő bekéri a zacsikat. Valami gépben megvizsgálta, aztán jelentőségteljesen közölte velem, hogy akkor majd az eredményt a doktornővel… Na, itt már gondoltam,  hogy gáz van. Mekkora logikai készségem van, na?? :-D
9 óra, doktornő sehol. Megint jön az őrjöngő kiskakas, ekkor már nem bírom elnyomni, felpattanok, elviharzok az endoszkópia irányába, azzal a feltett szándékkal, hogy mostaztán balhé lesz kisanyám! Megint büdös mákja van, mert éppen a rendelő felé tart. 2 mondatban tájékoztatom, hogy nagyon kéne már mennem dolgozni, és rohadtul nem érek rá. Jó, jó menjek be. Bementem, elmondta, felírta, visszarendelt. Csak arról az aprócska tényről felejtett el tájékoztatni, ha nekem fertőzésem van, valszeg a Férjemnek is, tehát sürgősen zavarjam el őt is, mert oda-vissza bírjuk fertőzni egymást. Egészségügy 2012 Budapest. Ennyi.

Tehát összefoglalva jelenleg: autoimmun thyreoditisem van, inzulin rezisztens vagyok, és egy helyes heliobacter pylori fertőzésem. Telhetetlen vagyok na, egy már nem is elég. Valaki állást halmoz, én betegségeket.

Most a vizsgálatok 60%-nál tartunk. Gondolkodom rajta, hogy beszerzek egy boxzsákot, hogy a feszkót időnként kiadjam magamból…

Borstörő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr873543438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mokus100501 2012.01.13. 20:20:45

Jesszusom! Ezt így összefoglalva elolvasni is kemény volt nem még végigcsinálni. Kitartást!!!! A 60 % azt jelenti a felén már túl vagy!!!

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2012.01.13. 20:34:39

@Mokus100501: és akkor még a többi kalandomat le sem írtam... :-DDD

macskavati 2012.01.13. 20:43:47

Annyira jó stílusban írsz ezekről a rémségekről! Le a kalappal! :)

R2D2 & C3PO 2012.01.14. 20:18:58

És hogy jöttek rá arra, hogy ezt a kilégzéses mókát is meg kell csinálnod?

teheneszet 2012.01.14. 22:38:51

te szegeny... nekem is kerestek egyszer ilyen heliobactert, mondjuk nalam gyomortukrozessel. Hat inkabb ez a kilegzeses moka meg igy is... (csak hogy vigasztaljalak :)))

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2012.01.15. 15:09:22

@R2D2 & C3PO: Ez a Speckó doki protokollja. Felírta, hogy mi minden vizsgálat kell, ez is a részét képezi. Szóval brutál alapos.

devi1 2012.01.16. 09:43:48

@Borstörő: Durva, visszaidézi tb-s "élményeimet". Egyszer egy öt hónapja kapott időpontra érkezvén 2 órát vártam, mert elromlott a nyomtatójuk, és szerencsétlenkedtek. Ebédszünetemet gondoltam rááldozni, én is nagyon pipa voltam. A magán intézményekkel amúgy elégedett voltam/vagyok, csak azok miatt meg sokat kell utaznom (egy éhgyomri vérvétel a Fehérvári úton másfél óra távolságra...). Van ennek a heliobacternek valami tünete, Borstörő? Mondjuk hogy sok sava van az embernek, vagy reflux, ilyesmi? Nagyon drukkolok egyébként, és jónak tűnik ez a speckó doki! Lehet róla valamit megtudni?

mocc 2012.01.16. 12:03:09

Azt a boxzsákos ötletedet támogatom! Egyrészt tényleg nagyon jó feszkólevezető, másrészt az IR diétához remekül passzol a napi 20 perces folyamatos zsákolás - mint kardioedzés. 2 légy egy csapásra! Hajrá csajszi!

borsolyka 2012.01.16. 12:04:14

@mocc:
esetleg az irodádba egyet NEKED??? :D
süti beállítások módosítása