Egy igencsak sokszor tárgyalt, vagy akár aktuális témát boncolgatnék ma. Gyakorlatilag minden csajt, lányt, nőt foglalkoztat, aki még nem találta meg az ideális nőgyógyászát, hiszen egy nőnek alapvetően – jobb esetben – évente minimum egyszer igénybe kell venni szolgálatait, terhesség esetén meg akár többször is.

De mi alapján válasszuk ki a megfelelő furkászt?
 
A kérdés teljesen szubjektív. Mindenki másra esküszik. Van, akinek fontos, hogy a vizsgálat alatt, a lelkét is karbantartsák, van aki a nyers modor mellé teszi le a voksát, esetleg olyanok is, akik maximális szakmai tudást várnak el. Van, aki hosszútávra tervez, van aki csak aktuális problémáira keres megoldást, mások anyagi megfontolások alapján döntenek, aztán persze ott van még a magán kontra sztk-s orvos-vita, illetve, hogy nőt vagy férfit válasszunk.
 
Eleve ellenérzésekkel van az ember lánya, amikor a nőgyógyászt említik, hiszen az alap sztereotípia szerint vagy azért mész mert terhes vagy, vagy azért mert kimondhatatlan nevű élősködők költöztek nem nekik fenntartott helyre. Persze vannak ennél rosszabb esetek is, de hála Istennek már fejlődött annyit az orvostudomány, hogy időben elkapott problémákkal szembeni harcban felülkerekedjen. Itt is a jelszó a rendszeresség, és persze megfelelő doki.
 
A legtöbb nő, barátnője, családtagja, rokona, kolléganője alapján jut el a jelölthöz. Az alaposabb fajtája már nem rest, neki ugrik a guglinak és mélyreható nyomozást folytat a kiszemelt orvost illetően. Egy-egy fórumban, hozzászólásban rengeteg információhoz hozzá lehet jutni, de persze ezeket muszáj szelektálni. Sokan vannak vélt vagy akár valós sérelmekkel egy-egy orvos iránt. Én azt gondolom, hogy mindenkinek van rossz napja, senki sem tökéletes, és egy orvos-beteg viszonyban ketten vannak… a fél falut ilyenkor érdemes kizárni… szóval ajánlatos szűrni az infókat! És ugye azt muszáj idefűzni, hogy elég sokan van ezen a piacon, ha élhetek ezzel a kifejezéssel, szóval hölgyeim van választási lehetőség.
 
Aztán ugye ha megvannak a jó benyomások meg a bíztató szavak, az ember lánya azért csak elmegy, ha másért nem is az aktuális rákszűrést megcsináltatni.
 
Saját benyomásaim alapján, nekem sokat elárul az, hogy mennyire készségesen fogadnak, ha bejelentkezem, milyen rövid időn belül tudnak fogadni, mennyire tartják a bejelentkezési időpontot (mindig vannak csúszások, de azért nem mindegy, hogy 5 alkalomból 5 csúszás 40 perces intervallumban, vagy 5-ből 2…), vészhelyzet esetén hogyan tudom elérni a választott orvost/rendelőintézetet, melyik kórházban végez beavatkozásokat az orvos stb.
 
Az orvos személyiségének megítélése szintén egy totálisan szubjektív dolog. Az biztos, ha nincs meg a bizalom, akkor lehet akármilyen szaktekintély, menjen hozzá legközelebb, akinek két anyja van! :-)
Amit én bizalom alatt értek, hogy végighallgatja az előzményeimet (mondjuk ha először megyek hozzá), kérdéseket tesz fel, nem bírál, nem oktat ki. Ha vizsgálatot kezdeményez elmondja, hogy mi fog történni, milyen eszközöket használ, szól hogy mikor fog fájni… Pontos felvilágosítást kapok a vizsgálati eredményről, válaszol a kérdéseimre. Terápiás javaslat esetén körültekintően jár el, elmondja az esetleges mellékhatásokat és kockázatokat is.
Szakmailag megítélni egy nőgyógyászt nagyon nehéz, és azt gondolom, hogy nem is nagyon tudja egy laikus. A fentiekben felsoroltakból érdemes kiindulni, de persze ezek sem mérvadóak minden esetben. Némi utánjárással, benyomásokkal, és néhány látogatással ki lehet alakítani egy képet, amely a szakmai bizalom alapja lehet.
 
Sosem kellemes egy ilyen látogatás – hacsak nem a várt bébi ultrahangjára érkezünk :-)-, így azt gondolom, ha már feszengeni kell, magyarázkodni, vagy esetleg egy érdes stílusú orvos meggyőződéses kiselőadását kell végighallgatni, már megette a fene az egészet.. Mondanom sem kell, hogy ilyenkor minden nő állati kínosan érzi magát, hiszen akárhogy nézem ez egy kiszolgáltatott helyzet. Sokan mondják ilyenkor, hogy jobb egy női orvos, hiszen legalább átérzi a helyzetet… nem tudom. Állást foglalni sem akarok ebben, azt mindenki maga döntse el, hogy melyik nem felé van nagyobb bizodalma, vagy akár, hogy számít ez-e egyáltalán.
 
Összefoglalva, szerintem némi kérdezősködéssel, a guglival való barátkozással, meg lehet találni az igazit, aki – ha nem is egy életen keresztül – de egy időre furkász-engedélyt kap tőlünk. :-)
 
Borstörő

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr723229329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása