Borstörő 2011.08.03. 10:15

Az én Nagyim

A Nagyimról, már egyszer értekeztünk néhány történet erejéig, ma ismét néhány kedves történetet osztok meg veletek.

A Nagyim tipikus… alacsony termetű, alkata inkább, mint egy puha párna, hajszerkezete fontos eseményekkor szokásos dauerolt változatban, egyéb iránt repked az arca körül, de leginkább csatokkal eltűzve. Öltözékének régebben az egyik legfontosabb darabja az úgynevezett otthonka volt. Ha jól emlékszem a nylon csodából volt egy kékes virágmintás, egy piros-narancssárga változat, és egy fekete-fehér mintájú. Igazából nem is emlékszem gyerekkoromból, hogy más ruhában láttam volna… viszont a sütiszagra annál inkább! :-D Mostanában mondernizálódott és sportosba nyomja: leggins és hosszú tunika.
Nos, a Nagyim mindamellett, hogy a klasszikus nagymama megtestesítője, nincs híjján a humornak sem. Gyakorlatilag minden marhaságban benne van, a mai napig… természetesen a saját keretein belül! :-D Egy pár éve új fogsort csináltatott – ugye ebben a korban szinte teljesen mindennapi ügylet. Hát Nagyi – az első éjszaka után – gyakorlatilag kivágta mondván: Nem fért be a számba…
Ügyesen megtanulta a mobiltelefon kezelését… de amikor borítékja érkezik (sms), akkor felhívja valamelyik unokáját, hogy nézze meg a levelet…:-D
Az idő múlásával - úgy nagyjából 20 éve – az emlékezete szelektívvé vált; valahogy a családban fellelhető egyedek neveit nem igazán sikerül elsőre eltalálnia. Már többször megfenyegettük, hogy a bejárathoz – a számháborús fejdíszek mintájára – névtáblákat helyezünk el, hogy ne keveredjen bele. A jelenet körülbelül úgy néz ki, hogy a Nagyi akar valamit mondani az általa megcímzett családtagnak, de nem jut eszébe a neve, így aztán az egész famíliát felsorolja, mire eljut a megoldáshoz. Nos, egy ilyen alkalommal a saját lányát akarta megszólítani… már az ükszülői vonalnál tartott, amikor feladta a küzdelmet és nemes egyszerűséggel odaugrott (nem vicc, tényleg) a lányához, majd rábökött, és feltette a nagy kérdést: Hát Te ki vagy? :-)
Egy ideig náluk laktam, minek következményeként a nagyanyai gondoskodás új értelmet nyert számomra. Már az is újdonság volt, hogy bármilyen reggel mentem el, a Mama már fent volt, és a kávé-reggeli kombó nélkül ki nem engedett volna az ajtón! Aztán egy alkalommal begyulladt a fogam, a Mama, mint kuruzslás élő pápája, javasolta a pálinkával történő öblögetést, a fájdalom tompítására. Nos, ebben hiba nem volt, csak ugye lenyelni a drága nedűt már smafú… Ezen meg a Papa akadt ki, már hogy lenyelés helyett a mosdóban landol a féltve őrzött szilvapálesz. Aztán elkezdett feldagadni a fél arcom; orvoshoz már nem tudtunk menni (vidéki kisvárosról beszélünk), így aztán ezzel a fejjel kellett lefeküdnöm aludni. A gond csak az volt, hogy a Mamának kb. óránként rémálmai voltak, hogy a szegény kis unoka, meg fog fulladni, így aztán mire elszenderedtem volna, ő nemes egyszerűséggel felébresztett, hogy ellenőrizze élek-e még… :-D
Nagyi gyakorlatilag kétnaponta megy bevásárolni… mindamellett, hogy beszerzi a szükséges dolgokat, az aktuális pletykákat is összeszedi, ezért a sűrű boltlátogatás… Nos, pár évvel ezelőtt gondoltuk, hogy meglepjük az erősen 70 felett lévő nagyit, egy ilyen húzogatós bevásárló kocsival. A szándékunk nemes volt; szerettük volna megkönnyíteni a pletykatúrákat… A Nagyi mikor meglátta az ajándékot felkiáltott: Hát gyerekek nem vagyok én még öreglány, hogy ilyen kocsival mászkáljak! Majd közölte, hogy azonnal vigyük vissza, neki az nem kell.
Szóval a Nagyi, az a nagyi! Nektek milyen nagymamátok van?
Borstörő

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr23122283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

christeen16 2011.08.13. 15:12:19

Kedves Borstörő!
Téged ismerve, Te UGYANOLYAN temperamentumú leszel (vagy), mint a Nagyid! Neked se fog kelleni kerekes bevásárlótasi! :-)))
süti beállítások módosítása