Következzék az utolsó fejezet, amit mindig úgy hívok (és ahogy ebben a ”cikkben” már halhattátok tőlem) Az abszolút magánvélemény, amely semmilyen kutatással nincs alátámasztva, ami csakis az én személyes tapasztalatomon alapszik, és amiért nyugodtan megkövezhettek, nekem akkor is ez lesz a véleményem. Mint minden más esetben, most is, meg kell találni az arany középutat. Szép dolog, hogy azzal villognak ezek a híres tudósok milyen nagy mennyiségben ették és milyen egészségesek (voltak), de szerintem teljesen felesleges ekkora mennyiségben, szinte korlátlanul tömni magunkat a C-vitaminnal, mert valóban a telítettség miatt valószínűleg tényleg csak annyit érünk el, hogy kipisilünk több ezer forintot, mert valljuk be, iszonyatosan drágák a vitamin készítmények.

Pár sor a patikákban, drogériákban kapható készítményekről. Az összetétel/ingredients felirat mögött lecsekkolhatjuk, hogy valóban tartalmaz-e C-vitamint és hogy mennyit. Aszkorbin sav, vagy ascorbin acid néven kell, hogy szerepeljen a felsorolás legelső elemeként. A Béres C-vitamint és a Cebiont jó minőségű terméknek mondhatom. A Pharmavit 1000 mg-os C-vitamin pezsgőtablettája szintén jó, de nagyon sok segédanyagot használnak benne. Az Eurovitet pedig aki megveszi, annak eltöröm a kezét! Nem hiába olyan olcsó. Az 500 mg szopogató-, vagy rágótabletta mindössze 220 mg aszkorbin savat tartalmaz, a többi egy szimpla nátrium-aszkorbát. A drogériákban kaphatóak is nagyon jók, csak meg kell nézni az összetételt. Én bevallom drogériákban veszem, mert sokkal barátibb árakon kapok nagyobb mennyiséget (mivel nem kell megfizetni a TV reklámot).
És nézzük, hogy miért akadtam ki a legelején említett 3 esetben.
1.)   A C-vitamin hőre érzékeny!!! Rettenetesen hőre érzékeny!!! Vagyis forró italban, de még a meleg italban is azonnal tönkre megy, így kézből felejtős az is, hogy a megfázás elleni forró italoknak C-vitamin tartalma van.
2.)   Az én elveim szerint és ahogy majd részletezem is, 500 mg nemhogy betegség esetén nem elég, de a napi bevitelre is kevés.
3.)   No komment, az egész írásom erről szólt, hogy mennyire kell, hogy mennyire jó. Bizonyított, hogy akár megelőzhető a rákbetegség a C-vitamin intenzív szedésével, és tudjuk, ismerjük és le is írtam, hogy mennyi mindenhez nélkülözhetetlen és fontos. Az egyetlen vitamin, amire mindegy egyes apró sejtünknek szüksége van.
Ámde, mivel a C-vitamin gyorsan lebomlik, ezért azt tartom helyesnek, ha fokozatosan felszívódó készítményt használunk, vagy naponta többször, de kevesebb mennyiséget viszünk be. Én bevallom ez utóbbit preferálom, mivel nem nagyon hiszek az ilyen fokozatosan felszívódó készítményekben. Hiszek a nagyobb mennyiség erejében, hiszek a védőszerepében, saját magam tapasztalom, hogy mióta megemeltem a napi adagom, azóta tényleg nem lettem beteg, pedig kórházban dolgozom H1N1-es, calici és rota vírussal fertőzött beteg között, MRSA-s betegek között.
Az én ”filozófiám” napi 2000 mg C-vitamin 4x500 mg-os leosztásban. És igaz, a C-vitamin egy része valóban kiválasztódik a vizelettel, de nagyon jó védelmet biztosít a húgyutaknak és védelmet biztosíthat a húgyhólyag rákosodása ellen. A felszívódásról pedig annyit, hogy ugyan egyetlen anyag sem képes tökéletesen megemésztődni és hasznosulni, de nagyobb dózisból mindenképpen többet tudunk felvenni, mint kisebb mértékű fogyasztás esetén.
 
Bbridget

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr732871077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szitakötő | 2010-3 | ŐSZ 2011.05.02. 19:58:13

Szitakötő folyóirat lapozható változata.Régebbi számokat folyamatosan elérhetővé teszünk majd itt a blogon.Minden lapozható Szitakötő itt.Lapozni a jobbra-balra mutató nyilakkal lehetakár a teljes képernyőn is (View in fullscreen).  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása