Ezt a receptet a Nagymamámtól lestem el. Rengetegszer sütöttem már belőle és szerintem tökéletes. Hiába, a Mamák tudnak valamit. Nem szabad félni a kelt tésztától, egyáltalán nem nehéz! És elrontani sem könnyű! :-)

A tészta
 
A tejet langyosra felmelegítem 2 kanál cukorral, majd belemorzsolom az élesztőt és lefedve félreteszem. Ne legyen forró a tej, mert megdöglik az élesztő!
2 tojás sárgáját 3 kanál cukorral kikeverem és beleszitálom a fél kg lisztet majd beleöntöm az élesztős tej 2/3 részét. Elkezdem összedolgozni, közben apránként öntök hozzá lisztet és élesztős tejet, amíg össze nem áll a tészta. Ekkor hozzáadom az olajat: ettől lazább lesz a tészta és elválik az edény falától. Belisztezem az edényt alul, oldalt, fölül pedig a tésztát, letakarom konyharuhával és meleg helyen hagyom kelni. (Kb. 1 óra alatt kel meg szobahőmérsékleten, de melegben hamarabb.)Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán tetszés szerint elkészítjük.
Kakaós vagy fahéjas csiga
Kakaós csiga esetében kakaóport és cukrot teszek a töltelékbe, fahéjas csigánál pedig fahéjat, cukrot és mazsolát. A mazsolát be szoktam áztatni előtte egy kis tejbe vagy rumos tejbe.
Kisodrom a tésztát, megszórom az épp aktuális töltelékkel, kenőtollal olajat csepegtetek rá egyenletesen eloszlatva, majd feltekerem és 2-3 centi széles szeletekre vágom. Kiolajozott tepsibe teszem, a kenőtollal körbe olajozom a csigák oldalát is, hogy ne ragadjanak össze sütéskor.
Hideg sütőbe teszem (addig is kel, amíg melegszik a sütő), és 180 fokra állítom a sütőt. Kb fél óra alatt megsül.
Ha megsült, forró cukros tejet csöpögtetek mindegyik csiga közepébe. Ettől lesz jó szaftos a töltelék.
Lekváros bukta
Tölteléknek jó kemény szilvalekvárt szoktam hozzá használni.
Tésztát kisodrom, kockákra vágom, a kockák közepébe teszem a lekvárkupacokat, majd egyesével összetekerem és buktát formázok belőle. Mehet a kiolajozott tepsibe. A bukták oldalát is beolajozom, majd a tetejüket a maradék tojásfehérjével bekenem, hogy szép fényesre süljenek. 180 fokra melegített sütőbe teszem.
Tipp: Egyszerre is lehet készíteni a kakaós csigát és a buktát: első tepsibe tedd a kakaós csigát hideg sütőbe, amíg sül, addig elkészíted a buktát a másik tepsibe és ha kisült a csiga, mehet is a bukta a meleg sütőbe.

Homokvár

Homokvár kalandjait a Richard Blogon olvashatjátok!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr222841722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása