Borstörő 2011.04.19. 11:22

C-vitamin I.

 ….avagy egyem, vagy ne egyem (mg versus g). A cím elolvasása után nem nagy meglepetést fogok okozni, ha azt mondom, a C-vitaminról fog szólni a soron következő bejegyzésem. Hogyan is született az ötlet, a téma? Ehhez 3 rövid történet kapcsolódik:

Egyszer, egy szép napon besétált „Gizi néni” a rendelőbe (ahol asszisztensként dolgozom). Jól meg volt fázva szegény. Mondja nekem, jajjjjj de szörnyen érzi magát, de ne aggódjak, iszik sok-sok finom forró teát, mert jól esik neki és facsar bele citromot, hogy sok C-vitamint is megigyon vele…
Aztán néhány nap múlva szegény barátnőm került az influenza karmai közé. Mondja nekem, hogy nyomatja a C-vitamint rendesen, hogy küzdjön az immunrendszer. Megkérdeztem, mennyit „nyomatsz”? 500 mg-ot!! (mondja nekem nagy hanggal, szóval mindezt nagybetűsen, izé.. nagyszámosan kell érteni...
És aztán jött a harmadik eset, a non-plussz-ultra. Haverom is hasonló cipőben járt, mint az előző két hölgyemény. Kérdezem: viszel be sok C-vitamint? A válasz: minek költsek ilyen baromságra, úgyse használ semmit...
Mondanom sem kell, mind a 3 történettel van egy kis bibi, és ígérem a végére kristálytiszta lesz, hogy miért is tartottam kiselőadást mindhármuknak. Itt a rendelőben (de természetesen a hétköznapi életben is), milliószor szegezik nekem a kérdést, hogy egyem, vagy ne egyem, na és persze, hogy mennyit. Azt előre közlöm, hogy miután végigolvassátok ”rövidke” irományomat, zsongani fog a fejetek a rengeteg információtól és ugyanúgy fogalmatok sem lesz arról, hogy akkor most egyed, vagy ne egyed és arról sem, hogy mennyit :-)
 
Na, akkor írd és lásd, kezdem egy nagyon rövid kémiával, biológiával és érdekességekkel. Amikor C-vitamint viszel be a szervezetedbe (teljesen mindegy, hogy étel, vagy tabletta formájában) tulajdonképpen L-aszkorbinsavat, illetve annak oxidált származékát, az L-dehidro-aszkorinsavat viszed be. A C-vitamint tekintik a legfontosabb vízben oldódó vitaminnak és az egyik legfontosabb antioxidánsnak. Hogy ez utóbbi pontosan mit is jelent, azt nemsokára kicsit részletezni fogom, mert sokat beszélünk antioxidánsokról, szabadgyökökről, de általában az embereknek fogalmuk sincs, hogy mi ez a két furcsa nevű ”valami” és miért konfrontálódnak egyfolytában.
 
Mi, emberek olyan szerencsétlenek vagyunk, hogy azon nagyon kevés élőlények közé tartozunk, akik nem képesek szervezeten belül előállítani a C-vitamint (illetve az aszkorbin savat, de én végig csak, mint C-vitamint fogom említeni), mivel hiányzik az ehhez szükséges enzim. És akkor most kiemelem, hogy csak a főemlősök nem képesek saját maguknak előállítani és a tengerimalacok (?). Ezeken kívül mindenki magának termeli.
 
És hogy miért olyan fontos nekünk ez a vitamin? Mert az aszkorbinsavat a szervezetünk MINDEN sejtje felveszi. Mert részt vesz, sőt kulcsszereplője a szervezetünkben lezajló ÖSSZES anyagcsere-folyamatnak (sejtszinten is!!), mert nélkülözhetetlen a hajszálerek, csontok és inak felépítő folyamatában. Elősegíti a vas felszívódását (személyes tapasztalat – mióta nagyobb mennyiségben eszem a C-vitamint, azóta nem vagyok vashiányos), fontos a sebgyógyulásban, hormonok szintézisében, vagyis előállításában, és ami nekünk nőknek fontos, mert mi nagyon sokat adunk a külsőnkre ugyebár, a C-vitaminnak köszönhetjük a kollagén-fehérjék képzését, vagyis több C-vitamin à több kollagén rost à szép, feszes bőr :-)
 
És akkor most itt teszünk egy fanyar-kanyart és elkalandozunk a szabadgyökök és az antioxidánsok világába és lerántjuk a leplet állandó küzdelmük okáról. Talán még emlékszünk az általános iskolai kémiából az atomokra. Proton (+), neutron (semleges) à ezek az atommagban, elektron (-) à az atommag körül kering az elektronhéj(ak)on. Rettenetesen leegyszerűsítve attól stabil és erős egy atom, hogy a külső elektronhéjon keringő elektronjai ”párosak”. És akkor itt lép a képbe a szabadgyök. A szabadgyökök páratlan elektront tartalmazó, labilis molekulák, és legfőbb céljuk, hogy párt találjanak maguknak, vagyis stabil, páros állapotra törekszenek. Így bármilyen áron képesek elvenni a másiktól az elektronjukat, szétszakítva a kötéseket, stabil kémiai vegyületeket támadnak meg (vagyis megbont egy házasságot) nem számít, hogy milyen károsodás keletkezik ennek következtében, pl.: rákos sejtek alakulhatnak ki, mert a szabadgyökök felszaporodva a szövetek sejtjeiből pótolják hiányzó elektronjaikat, ebből kifolyólag károsodnak a sejtek, oxidálódnak, elöregednek, majd elhalnak. De itt van ez a drága antioxidáns nekünk. Az antioxidánsnak is ”páratlan” az elektronja, de ő nem akarja senkitől sem elvenni, csak szépen sétál, nézelődik, árulja a petrezselymet a szervezetünkben és alig várja, hogy rátaláljon a szerelem egy másik páratlan elektron személyében. És amikor végre talál egy szabadgyököt és annak a hatalmas egyedülÁLLÓ elektronját, azon nyomban rácuppan és többé az életben le nem vakarja magáról az a ”szerencsétlen” szabadgyök az antioxidánst. Magyarul, kényszerházasság from now until forever. Csakhogy ez a FOREVER nem egyenlő az EVERLASTING TIME-mal, ugyanis mint sok ízeltlábúnál is, a ”közösülés” után az asszony kinyúvasztja a férjet (bár asszem ez gyakran az embereknél is így van :-)), vagyis ez esetben önzetlen és soha nem múló szerelmével az antioxidáns egyszerűen megfojtja a szabadgyököt és végül, mint salakanyag távozik az örök vadászmezőkre, vagyis a szervezetünkből.
 
Egy bizonyos mennyiségű szabadgyök keletkezése a természetes élettani folyamatok velejárója. Például a két legveszélyesebb, legagresszívabb szabadgyök, a hyperoxid- illetve a hidroxil gyök a légzés során keletkezik. Konklúzió? Ne lélegezz. Egy rahedli problémád fog ilymódon megoldódni :-) De nagyon fel tudnak szaporodni nagy mennyiségű alkohol fogyasztása esetén, azoknál, akik dohányoznak, erősen klórozott ivóvíztől, túl sok röntgen sugártól, elektromos készülékektől, de ami a leginkább fontos, hogy ha gyenge az immunrendszerünk. 3 nagyon fontos antioxidánst ismerünk. A flavonoidokat (erről majd legközelebb írok), a cinket és végül, de nem utolsó sorban a C-VITAMIN-t.
 
Bbridget

 

 Folytatjuk

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmonopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr252839191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása